Tökfõzelék curryvel, kaporral
sponsored links
Tökfõzelék úgy, ahogy talán még a menzán is megették volna.
Na jó, ez azért egy kicsit talán túlzás, mert ezeket az ízeket gyerek korunkban még nem ismertük, és ahogy én a menzát ismertem, ezt is el tudták volna úgy rontani, hogy soha nem ettük volna meg.
Nekünk egyébként nincs semmi bajunk a hagyományos ízû fõzelékkel sem, de ez az íz mindenki kedvence lett. Köszönhetõen annak a blognak és a blog életben tartójának, ahol nagyon sok különleges ízû és összetételû fõzelék receptjét lehet megtalálni. Feri, a fõzelékes......
Többször készítettem már indiai ízvilágú, currys ételeket, amihez én legtöbbször a hot madras curryport használom. Ennek elég jellegzetes, kicsit csípõs az íze, de nagyon finom a sütõtök krémlevesben is.
Feri receptje alapján már fõztem egy zelleres, currys krumplifõzeléket is. Az is nagyon finom volt.
Ennek a fõzeléknek most nem nála találtam meg a receptjét, de az ötlet bizony onnan származik.
Pontos mennyiségeket nem írok, mert én fõzni nem úgy szoktam, hogy szóról szóra betartom a leírásokat. A fõzésben éppen az a szép, hogy kreatív dolog. Akinek van egy kis gyakorlata, annak nem okoz gondot a hozzávalók mennyiségének kiválasztása, akinek pedig nincs gyakorlata, az nézzen szét Feri blogján.
- Majdnem szokásos kezdés, hogy olaj és vaj keverékén összevágott hagymát párolunk. Én tettem most egy gerezd fokhagymát is hozzá.
- Amikor megpárolódott, akkor szórtam meg a curry porral, sóval, borssal.
- Kockákra vágott krumplit tettem bele, felöntöttem vízzel és puhára fõztem.
- A krumplit most nem botmixerrel pépesítettem, csak összetörtem, hogy sûrû alapja legyen a fõzeléknek. Beleszórtam a kaprot is.
- A tököt kockákra vágtam és így tettem a fõzelék alapba.
- Óvatosan kell fõzni, mert hamar megpuhul, de azért ne essen szét.
- Feri a fõzelékeket általában így fejezi be, de nekem nem volt elég sûrû, ezért eléggé el nem ítélhetõ módon egy tejfölös habarással besûrítettem.