Tökfõzelék - avagy a megszelídített ellenség
sponsored links
Minden gyerek õsellensége a fõzelék. A kõrözöttek listáján pedig igen elõkelõ helyen szerepel a spenót mellett a tökfõzelék. Anyukám sosem a hagyományos módon készítette nekem, így mi mindig is jóban voltunk, de még az õ lecsós alapú paprikás verziójához képest is újra és újra késztetést érzek, hogy tovább ismerkedjek az "ellenséggel" és más és más oldalról közelítsem meg. Ahogy mondják "Tartsd közel a barátaidat, még közelebb az ellenségeidet". Milyen szerencse, hogy nálam a keresztapás maffiózó hangulat annyiban csúcsosodik ki, hogy lereszelek 1,5 kg tököt, ami mint a monoton munkák általában felfogható nettó meditációként is. Íme a modern meditáló háziasszony , modern tökfõzeléke, avagy így végzek a tökkel...
Vendetta helyett:
1 nagy db tök (megpucolva lereszelve káposztareszelõn kb. 80 dkg)
30 dkg tóalmási csípõs kolbász felkarikázva (aki nem bírja a csípõset értelemszerûen kiváltható csemege kolbásszal)
15 dkg chili-paprika ízesítésû sajtkrém (Aldi Alpenmark)
1 csokor kapor finomra vágva
1 tk füstös ízû csemegepaprika
1/2 kk cayanne bors
só ízlés szerint
1 közepes fej hagyma finomra vágva
1 nagy gerezd fokhagyma finomra zúzva
Egy felhevített fedhetõ teflonserpenyõben zsírjára pirítjuk a kolbászkarikákat. Majd félretesszük a megpirult kolbászt.
A kolbász zsírján üvegesre pirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a reszelt tököt, megsózzuk s alaposan átforgatjuk, hogy a hagymás kolbászzsír befedje a tököt. Fedõ alatt kis lángon 20 perc alatt megpároljuk.
Mikor megpuhult a tök, hozzáadjuk a fûszerpaprikát és a cayanne borsot, zúzott fokhagymát, krémsajtot. Alaposan elkeverjük és fedõ alatt további perc alatt összerottyantjuk. A végén beleszórjuk a kaprot, és visszatesszük a kolbászkarikákat.