Több kevesebb...
sponsored links
Nagyon sokféle kekszrecept vár arra, hogy kipróbáljam, megízleljem és ha minden stimmel vele, akkor veletek is megosszam. A torták mellett egyre kevesebb idõm van arra, hogy sokat kísérletezzek, ezért sokszor már egy recept leírásából látnom kell, hogy milyen is lesz majd a valóságban, mit kell elvennem vagy éppen hozzátennem. A cukor mennyisége az amibõl mindig (jóval) kevesebbet használok, mert a legtöbb leírásban iszonyatos mennyiségû cukorral dolgoznak. Bevallom ezt nem is nagyon értem, hiszen a nagy mennyiségû cukor (legalábbis szerintem) mindennek az ízét elnyomja és a tömény édesen kívül semmi mást nem lehet érezni.
Aztán jönnek az extrák, amiket ezerféleképpen lehet variálni. Egy kis dió, mogyoró, mandula, aztán a fûszerek, amelyek egytõl egyig csodára képesek. Én ezúttal tonkababot használtam, mert a csokihoz annyira passzol hogy szinte mindig betenném. Így született meg tehát a mai kis csokis puszedli, amit bátran ajánlok kezdõknek is, hiszen gyerekjáték még az összeállítása is.
Csokis puszedli tonkababbal
Hozzávalók:
225 g étcsokoládé
57 g vaj
90 g finomliszt
1/2 teáskanál sütõpor
1/2 teáskanál só
reszelt tonkabab ízlés szerint
2 nagy tojás
90 g barna cukor
vaníliakivonat
Az étcsokoládét a vajjal összeolvasztjuk és félretesszük hûlni. Egy másik edényben elkeverjük a lisztet, a sót, a sütõport és a tonkababat.
A tojást a cukorral és a vaníliával habosra keverjük és alacsony fokozaton hozzákeverjük az olvasztott csokoládét. Végül egy hozzáadjuk a lisztet, ezt már spatulával dolgozzuk egynemûvé. Fél órára a hûtõbe tesszük, hogy a tészta ne legyen annyira folyékony.
Közben elõmelegítjük a sütõt 175 C-ra. A tésztát kivesszük a hûtõbõl és evõkanálnyi halmokat rakunk sütõpapíros tepsire. Kicsit elegyengetjük a tetejét és betoljuk a sütõbe. 9-12 perc alatt készre sütjük. Ekkor még kicsit puha a puszedli, ezért ne vegyük le egybõl a sütõpapírról, hanem hagyjuk hûlni kb. 10 percig.