Tõzegáfonya lekvár birsalmalével
sponsored links
A piacokon lehet kapni amerikai tõzegáfonyát (Vaccinium macrocarpon). Termése jóval nagyobb mint az Európában élõ tõzegáfonyáé (Vaccinium oxycoccos). Utóbbi faj Magyarországon rendkívül ritka, védett faj, így kénytelenek vagyunk a termesztett amerikait használni, ha megkóstolnánk, pl. egy tõzegáfonya lekvárt, amit én, abból a pici, mindössze egy vásárolt doboznyi amerikai tõzegáfonyából készítettem nemrégen.
A valószínûleg éretlenül leszüretelt gyümölcs nekem nagyon íztelen volt, de sebaj annyi sok jót olvastam gyógyhatásairól, hogy elkészítettem belõle egy nagyon finom nyírfacukros lekvárt, birsalmalével. Utóbbi a mostanában, kényszerûen, nem túl egészséges birsalmáinkból fõzött birslekvárok és birssajtok mellékterméke (fõzõleve), ami egyébként magában is nagyon finom, kiönteni vétek.
Elkészítés, roppant egyszerû, és végül finom lett:
A tõzegáfonyát annyi birslében amennyi ellepte, talán picit több is volt megfõztem, egy késhegynyi citromsavon kívül (barnulás ellen, és picit tartósítóként is) mást nem tettem hozzá, majd botmixerrel pépesítettem, nyírfacukorral nem túl ...