Tõtike
sponsored links
Nálunk a tõtike nem a sokak által ismert, szõlõlevélbe csomagolt darált hús, hanem a hagyományos gombás töltelék, amivel a csirkecombokat szoktuk megtölteni. A hétvégén készült, de csak külön megsütve, mert a csirkecombok olyan kicsit voltak, hogy sajnáltam beléjük. Kisebb õzgerinc formát használtam, amit megkentem zsiradékkal, megszórtam zsemlemorzsával, majd kibéleltem bacon szalonnával. Igaz nem volt sok otthon, de elegendõnek bizonyult, így is. Nem csak finom volt, de még látványnak sem utolsó. Lehet eztán csak így készítjük?
Hozzávalók: 25 dkg gomba, 1 nagy fej hagyma, 4 db fõtt tojás, petrezselyem zöld, paprika, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, görög széna, turbolya, 1 csomag szeletelt bacon, kevés zsiradék, zsemlemorzsa
A gombát megtisztítom, majd szeletelem. A hagymát olajon megdinsztelem, hozzáadom a gombát, a fûszereket, és lefedve negyed órát párolom. Eközben a tojásokat keményre fõzõm, a petrezselymet felaprítom. Egy nagy tálba öntöm az elkészült gombát, az aprított tojásokat, préselt fokhagymát. Tehetünk még itt is bele vöröshagymát, és a fûszerekkel is játszhatunk. Bot mixerrel az egészet pépesítem (nem nagyon). Beleszórom a petrezselymet és 1 db tojást még ráütök?. keverem.
A fent leírtak alapján, elõkészítem a formát. Mivel nem volt sok bacon szalonna otthon ezért azok "spórolósan" lettek a formába helyezve. Ez úgy néz ki, hogy a szeleteket a forma aljáról kifelé helyezem el. A következõ szeletet pedig az ellenkezõ irányból. A végén pedig csak ráhajtogatom a szalonnát, vagyis befedem a formát.
Elõmelegített sütõben kb. 40 percit sütöm, lefedve... késõbb a tetejét még pirítva.
Akár magában, salátával, vagy hús mellé kitûnõ étel.