Tófu saláta
sponsored links
Most még elegendõ mennyiségû zöldség van a piacon, érdemes kihasználni, és utánozni a japánokat, akik minden étkezéshez igyekeznek nyers zöldségbõl készült salátát enni. Felturbózhatjuk a sima zöldséget tófuval, a kiváló húspótlóval, elsõosztályú fehérjeforrással. Ma már szinte mindenhol kapható, bár a jó minõségû jóval drágább a mezei tófunál. Akinek nem ízlett a hipermarketben kapható, annak azt tudom ajánlani, hogy próbálja ki a Dm-ben, vagy a bioboltokban kapható tófuk valamelyikét, és rögtön megváltozik a véleménye. Mint ahogyan a sajt, a tófu minõsége is nagyon változó. (A tófuról bõvebben ld. a japán stílusú spagetti shiitake gombával és túfuval receptet.)
Ami a salátát illeti, pusztán magánvélemény, de a magyar ételeket nem -csak- azért mondhatjuk egészségteleneknek, mert túl sok zsiradék, vagy só, cukor, stb. kell az elkészítésükhöz, hanem az is gond, hogy a nyers ételek egyáltalán nem jelennek meg a hétköznapi magyar konyhában. Csak meg kell nézni egy átlagos hazai étterem étlapját, és rögtön szembetûnik, hogy ha saláta, akkor nyakon öntik ecettel -amelyik a vízkövet is leoldja-, cukorral, amitõl mindegyiknek egyen íze lesz, mindegy, hogy vegyes saláta, vagy paradicsomsaláta. Szóval kezdetnek szerintem elég lenne, ha mindenki odafigyelne arra, hogy a fõétkezésekhez egyen egy kis tálka nyers salátát egészséges dresszinggel, és akkor néhány év elteltével kihúzhatnánk a listáról egy-két népbetegséget.
Hozzávalók: ...