Tócsi, ahogy otthon tanultam
sponsored links
Hárskútról származom, ami egy igen-igen sváb település. Bár igaz, hogy az én családom azon 5%-ba tartozik, akik már a múlt században települtek csak be oda, de nagymamám, anyukám több receptet is megtanult ott.
Az egyik ilyen a tócsi. Szerintem ennél finomabb dolog kevés van a földön. Talán csak a 2-3 napos tócsi, amikor leszeljük és pici olajon megpirítjuk. Na az még jobb. (o;
Nagyon egyszerû és olcsó étel - mint a sváb ételek elég nagy része.
Kb. 1 kg krumplit nyersen megpucoljuk és lereszeljük - vagy mint én, aprítógépben péppé zúzzuk.
Sót, és 2-3 ek tejfölt adunk hozzá, majd annyi lisztet, hogy ne legyen folyós.
Több helyen ettem már tócsi, de olyan finomat még sehol, mint a hazai. Nem egy alkalommal derült ki, hogy az elkészítésnék tojást is tettek bele. Ez szerintem igazi vétek, mert így is összeáll, viszont a tojástól sokkal nehezebb lesz az egész.
A sütéshez egy kis olajat tettem a serpenyõbe, felforrósítottam, majd egy-egy evõkanál masszát tettem bele, és kicsit ellapítottam. Amikor kezd aranybarnulni (én kifejezetten épp átsülten szeretem, de lehet ropogósabbra is persze), akkor megfordítottam, és a másik felét is megsütöttem.
Azon melegen, tejföllel, sajttal tálaltam.
És a másnap: amikor szerintem még tökéletesebb.
A megmaradt tócsit hûtõbe tettem, majd másnap kb. falatnyi darabokra vágtam. (elõször félbe, aztán ujjnyi csíkokra a sztenderd (o; ) Pici olajon átmelegítettem-pirítottam, majd azonnal ment a tányérra, szintén tejföllel.
Ilyenkor a darabkák külseje forró és ropogós, a belseje viszont puha. Mennyei kontraszt.
Az egyik ilyen a tócsi. Szerintem ennél finomabb dolog kevés van a földön. Talán csak a 2-3 napos tócsi, amikor leszeljük és pici olajon megpirítjuk. Na az még jobb. (o;
Nagyon egyszerû és olcsó étel - mint a sváb ételek elég nagy része.
Kb. 1 kg krumplit nyersen megpucoljuk és lereszeljük - vagy mint én, aprítógépben péppé zúzzuk.
Sót, és 2-3 ek tejfölt adunk hozzá, majd annyi lisztet, hogy ne legyen folyós.
Több helyen ettem már tócsi, de olyan finomat még sehol, mint a hazai. Nem egy alkalommal derült ki, hogy az elkészítésnék tojást is tettek bele. Ez szerintem igazi vétek, mert így is összeáll, viszont a tojástól sokkal nehezebb lesz az egész.
A sütéshez egy kis olajat tettem a serpenyõbe, felforrósítottam, majd egy-egy evõkanál masszát tettem bele, és kicsit ellapítottam. Amikor kezd aranybarnulni (én kifejezetten épp átsülten szeretem, de lehet ropogósabbra is persze), akkor megfordítottam, és a másik felét is megsütöttem.
Azon melegen, tejföllel, sajttal tálaltam.
És a másnap: amikor szerintem még tökéletesebb.
A megmaradt tócsit hûtõbe tettem, majd másnap kb. falatnyi darabokra vágtam. (elõször félbe, aztán ujjnyi csíkokra a sztenderd (o; ) Pici olajon átmelegítettem-pirítottam, majd azonnal ment a tányérra, szintén tejföllel.
Ilyenkor a darabkák külseje forró és ropogós, a belseje viszont puha. Mennyei kontraszt.