Tíz jó mondat, tíz jó bor Szepsytõl

2017-04-25

sponsored links

Szepsy10

szepsy.jpg
Két nappal ezelõtt a 2011-es Szepsy Aszú 12 millió forintért kelt el a Nagy Tokaji Borárverésen. Nem sokkal elõtte, egy mesterkurzuson a Szepsy100 bor megmérettett három nemzetközi kihívóval. Még korábban pedig lehetõségünk volt a legtöbbre tartott magyar borásznál, Szepsy Istvánnál járni Mádon, ezért össze is gyûjtöttük 10 kedvenc mondatunkat; jöjjön tehát a Szepsy10.

A múlt hétvégén tartották az 5. Nagy Tokaji Borárverést. Ez alkalomból is kiemelt figyelmet kapott a Szepsy (márka)név, hiszen 2011-es aszújuk nem kevesebb, mint 12 millió forintért kelt el. A tétel (sajnos) nem a Winelovers csapatához került, azonban mi is sikerrel licitáltunk, ugyanis a Holdvölgy Experience Intuition No 3 Furmint 2015 180 palackja a miénk lett a Nagy Tokaji Borárverésen! Elképesztõen büszkék vagyunk.

De mi az a Szepsy100?

Ez jelenleg és mindeddig a legmagasabbra értékelt száraz magyar bor, egy furmint, amelybõl összesen 100 magnum palack készült. Szepsy István és fia tavaly együtt éppen 100 évesek voltak, ebbõl az alkalomból készítették el közösen, de nem csak ezért árazták éppen 100.000 forintra darabját. Kizárólag elõjegyzés útján lehetett hozzájutni, de így is fél nap alatt elkelt a teljes széria.

Mivel mi is több palackkal vásároltunk a Szepsy 100-ból, nemrég személyesen kerestük fel a 65 éves borászt, hogy beszélgessünk vele. Szepsy István célja, hogy életkorát meghazudtolva a magyar bort, azon belül is tokaji furmintot a világ élvonalába helyezze, a Szepsyt pedig a világ egyik luxusmárkájává fejlessze.

Errõl bõvebben itt olvashatsz, most viszont a látogatáskor elhangzott 10 legvelõsebb mondata, illetve az ott kóstolt 10 bor következik.

Ez itt a 10 legjobb mondat Szepsy Istvántól

1. "Én még soha egy bort nem dicsértem meg ? a sajátomat sem. Viszont azt a bort, ami nekem nem tetszik, nem hozom forgalomba."

2. "Mindenben van valami jó. Arról kell beszélni, ami szép. Ha mindenben a rosszat keresed, akkor te magad erodálódsz."

3. "Mi alapján lehet magasra pozícionálni, árazni egy bort? A limitáltság a kulcs, és a beazonosíthatóság."

4. "A tokaji mint világmárka? Nem lesz ezzel baj, csak csináljuk már meg!" (nevet)

5. "Ahhoz, hogy csúcsminõségû bort készítsen, az embernek is csúcsminõségûnek kell lennie."

szepsy100.jpg
6. "A túl magas alkoholfokokat, ha tudjuk, elkerüljük ? nem jó, ha az ember füle melegszik már egy kortytól."

7.  "A nagyon nagy márkák mögött óriási tõkék vannak. Ha ezt vesszük figyelembe, akkor nincs esélyünk. Ha azt vesszük figyelembe, hogy mekkora a termõhelyi potenciál Hegyalján, akkor viszont bármit megtehetünk."

8.  "Még akkor is bármit elérhetünk Hegyalján, ha nem fogunk össze. De azért kár lenne, ha nem így tennénk."

9. "Minden embernek szüksége van rá, hogy valamilyen módon kapcsolatba kerüljön a földdel. De legalább olyan termékekkel, amelyek a földhöz köthetõk."

10. "Már nem szaladok úgy fel a hegyre, mint régen... de komoly dolgok vannak még elõttünk, meg kell csinálni õket."

Az aktuális 10 kedvenc borunk a Szepsy Pincébõl

  1. Bányász 2015 (dûlõszelektált száraz furmint)
  2. Nyúlászó 2015 (dûlõszelektált száraz furmint)
  3. Furmint 2015 (száraz bitokbor)
  4. Úrágya 2015 (dûlõszelektált száraz furmint)
  5. Szent Tamás 2007 (dûlõszelektált száraz furmint)
  6. Szamorodni 2012 (édes)
  7. Aszú 2009
  8. Aszú 2008
  9. Aszú 2007
  10. Aszú 2006

Ps.: a furmint szõlõfajtával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, újdonságokat, programokat és helyszíneket gyûjti össze a furmint.hu weboldal. 

forrásom a http://winelovers.blog.hu/2017/04/24/tiz_jo_mondat_a_tiz_jo_bor

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... borhirek.blog.hu/2017/04/25/tiz_jo_mo...

sponsored links

Keres?s