Tészta és rakott avagy Légy lasa és ne sajnálj semit
sponsored links
Számomra is hihetetlen, hogy még lasange nem szerepelt a receptjeim között.
Ennek igazándiból és nagy valószínûséggel, az lehet az oka, hogy még nem készítettem,... itthon.
Most viszont (egy szép mosoly-ú-nak köszönhetõen) elérkezett az idõ, hogy megalkossam és megosszam veletek, az én ÕrültenJóLasange ötletemet, amibõl nem sajnáltam ki semmit se ?
A receptjeim általában 4 fõre szólnak, de ezt a lasange-t, 6 adagnak írom, ugyanakkor "gyengébb" kisebb étkû emberkéknél pedig... ahol 6 eszik, ott a 7.-nek is jut ?
A receptjeim általában 4 fõre szólnak, de ezt a lasange-t, 6 adagnak írom, ugyanakkor "gyengébb" kisebb étkû emberkéknél pedig... ahol 6 eszik, ott a 7.-nek is jut ?
LASANGE, PADLIZSÁNNAL
ÉS HÁROMFÉLE SAJTTAL
Hozzávalók:
60 dkg darált sertéslapocka
10 dkg bacon
10 dkg bacon
25 dkg sárgarépa
1 nagy fej vöröshagyma
1 dob. darabolt paradicsom konzerv (400 g)
1 nagy dob. paradicsompüré (140 g)
1 nagy dob. paradicsompüré (140 g)
2 ek. kapribogyó
2 db padlizsán (kb. 80 dkg)
2 ek. balzsamecet
10 dkg Gouda sajt
10 dkg Feta sajt
10 dkg füstölt sajt
50 dkg
oregánó
rozmaring
só
olívaolaj
A besamel:
10 dkg vaj
10 dkg liszt
7,5 dl tej
szerecsendió
fehér bors
só
A vöröshagymát felaprítjuk és a szintén apróra kockázott bacon-al együtt, olívaolajon üvegesre sütjük. Közben a sárgarépát felkockázzuk, és a szalonnás-hagymához adjuk, szépen összepirítjuk, és a végén balzsamecettel finoman megkaramellizáljuk. Ezután hozzáadjuk a darált lapockát, amikor a hús egységesen kifehéredett, elvesztette nyers színét megsózzuk, oregánóval, és egy ágacska rozmaringgal ízesítjük. A darabolt paradicsom konzervvel és kb. 3 deci vízzel felöntve nagyjából 40 percig fõzzük, de ne legyen nagyon "száraz". A végén, amikor a hús és a répa, kellemesen megpuhult (még a sütõben is fog valamelyest puhulni) belekeverjük a paradicsompürét,és egyet még forraljuk.
Közben a a padlizsánokat 1 centis karikákra szeleteljük, és olívaoljaon, gyorsan megpirítjuk mindkét oldalukról, picit sózzuk, félretesszük. (A padlizsán besózását, sütés elõtt én ritkán alkalmazom, de akit zavar az az állítólagos "kesernyés íz", tegye úgy, ahogy szokta.)
Elkészítjük a besamel mártást.
Egy lábasban a vajat kiolvasztjuk, kihaboztatjuk, hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, és jól átforrósítjuk, enyhén megpiríthatjuk, majd felöntjük meleg tejjel, és egy mártáskeverõ vagy habverõ segítségével kis lángon, sûrû, sima mártássá fõzzük; sóval, szerecsendióval és egy kis fehér borssal ízesítjük.
A füstölt sajtot és a Gouda felét lereszeljük és a besamel-be keverjük.
Egy 32 cm. tepsi aljára egy kevéske húsos ragut teszünk, illetve "elkenünk", és betakarjuk tésztalapokkal, erre 4-5 evõkanál mártás jön, szép egyenletesre kenve, aztán ismét tészta jön, a ragu fele, tészta, egy kicsi mártás, és az elõsütött padlizsánkarikák fele, majd rámorzsoljuk a Fetát, megint tészta, a ragu másik fele, tészta, pici mártás, padlizsán, tészta, és mártás. Végül a tetejére ráreszeljük a maradék Goudát.
180-200 fokos sütõben 40-50 perc alatt szépen egybesütjük.
Fontos!!! Figyelve, ügyesen osszuk a besamelt, és ha az utolsó rétegnél (teteje) kevésnek bizonyul egy kevéske tejjel hígítsuk.
2 ek. balzsamecet
10 dkg Gouda sajt
10 dkg Feta sajt
10 dkg füstölt sajt
50 dkg
oregánó
rozmaring
só
olívaolaj
A besamel:
10 dkg vaj
10 dkg liszt
7,5 dl tej
szerecsendió
fehér bors
só
A vöröshagymát felaprítjuk és a szintén apróra kockázott bacon-al együtt, olívaolajon üvegesre sütjük. Közben a sárgarépát felkockázzuk, és a szalonnás-hagymához adjuk, szépen összepirítjuk, és a végén balzsamecettel finoman megkaramellizáljuk. Ezután hozzáadjuk a darált lapockát, amikor a hús egységesen kifehéredett, elvesztette nyers színét megsózzuk, oregánóval, és egy ágacska rozmaringgal ízesítjük. A darabolt paradicsom konzervvel és kb. 3 deci vízzel felöntve nagyjából 40 percig fõzzük, de ne legyen nagyon "száraz". A végén, amikor a hús és a répa, kellemesen megpuhult (még a sütõben is fog valamelyest puhulni) belekeverjük a paradicsompürét,és egyet még forraljuk.
Közben a a padlizsánokat 1 centis karikákra szeleteljük, és olívaoljaon, gyorsan megpirítjuk mindkét oldalukról, picit sózzuk, félretesszük. (A padlizsán besózását, sütés elõtt én ritkán alkalmazom, de akit zavar az az állítólagos "kesernyés íz", tegye úgy, ahogy szokta.)
Elkészítjük a besamel mártást.
Egy lábasban a vajat kiolvasztjuk, kihaboztatjuk, hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, és jól átforrósítjuk, enyhén megpiríthatjuk, majd felöntjük meleg tejjel, és egy mártáskeverõ vagy habverõ segítségével kis lángon, sûrû, sima mártássá fõzzük; sóval, szerecsendióval és egy kis fehér borssal ízesítjük.
A füstölt sajtot és a Gouda felét lereszeljük és a besamel-be keverjük.
Egy 32 cm. tepsi aljára egy kevéske húsos ragut teszünk, illetve "elkenünk", és betakarjuk tésztalapokkal, erre 4-5 evõkanál mártás jön, szép egyenletesre kenve, aztán ismét tészta jön, a ragu fele, tészta, egy kicsi mártás, és az elõsütött padlizsánkarikák fele, majd rámorzsoljuk a Fetát, megint tészta, a ragu másik fele, tészta, pici mártás, padlizsán, tészta, és mártás. Végül a tetejére ráreszeljük a maradék Goudát.
180-200 fokos sütõben 40-50 perc alatt szépen egybesütjük.
Fontos!!! Figyelve, ügyesen osszuk a besamelt, és ha az utolsó rétegnél (teteje) kevésnek bizonyul egy kevéske tejjel hígítsuk.