Tészta, sültkrumplival, nóóórmális? - Pasta alla trapanese
sponsored links
Na ezt mikor elõször Davidrocco barátunk bûvölte kicsit hülyének néztük, nem nagyon állt össze elõttem a dolog, hogy ez most akkor hogy is lehetne jó.
Egybõl eszembejutott a sültkrumpli, amit lelkesen befednek hogy meleg maradjon, aztán mikor tányérra kerül olyan mintha valami szivacsot enne az ember.
Viszont a minap megint beleszaladtunk a mûsorba, énmeg gondoltam csak adjunk neki egy esélyt. Végül is sokminden nem kell hozzá, az se túl drága, azt nem mondom hogy nem macerás, de tulajdonképpen egyszerû is.
Kicsit utánakutakodtam, mer nem nagyon akartam elhinni hogy most ezt akkor tényleg így, ráadásul az olaszok, de úgy néz ki tényleg. Legalábbis ami keveset a wikire bepötyögtek abból az derül ki, hogy van ennek története. Szicíliából származik, azaz délolasz, innen a minimalizmus gondolom. A dolog lelke a pesto alla trapanese, ami nemmás mint fokhagyma, bazsalikom, mandula, összetörve, természetesen egy kevés olívaolajjal fellocsolva, tésztával összekeverve. ÉS a végére a hajócsavar, "Tradizionalmente il piatto - accompagnato da melanzane o patate fritte, ma anche da pesce fritto (menola, retunno, cicerello)." - > tehát tényleg nyomatják hozzá a sültkrumplit. Sajnos még nem volt szerencsém megkóstolni az eredeti szicíliai változatot, de ha valaki befizet szivesen beszámolok róla :D
Egyvalamire kell figyelni, pont a fentebb említett problematika miatt is, az idõzítésre. A tészta összeragad ha sokáig állni hagyjuk, a krumpliból meg spongyabob lesz. Szóval nem árt ha mire a krumpli megsül, a tészta is kész. Ha viszont sikerül jó kis meglepetésben lesz részünk.
Kellbele: ...