Téli zöldségtál

2018-01-10

sponsored links

Mert kellenek a tervek – Fogyókúra napló 3

Pár éve egy munkahelyen dolgozom egy barátnõmmel és pár hónapja már egy épületben is. Így az újév elsõ ebédjét együtt töltöttük, ünnepélyes keretek között az irodaház kantinjában tejszínes spenótos galuska, sárgaborsó fõzelék és egy-egy pohár csapvíz társaságában. A Barátnõ úgy gondolta a beszélgetés témájával fokozza az újévi hangulatot, és nekem szegezte a következõ kérdést:

blog_IMG_8164

  • Mik a terveid a 2018-as évre???
  • Heee???
  • Érted? Mit terveztél be 2018-ra? Tudod, hogy megcsinálod.
  • Ööö. Semmit.
  • (Velem szemben egy homlok koppan pontosan a spenótos galuska mellett.)
  • Valójában még fogadalmat se tettem. Kellett volna?
  • (Velem szemben ismét egy homlok koppan pontosan a spenótos galuska mellett.)

Az én életemben is megvoltak azok az események, amik nem úgy alakultak, ahogy szerettem volna, vagy nem az lett a történet vége, amilyen célért azt útnak indítottam. Persze ezt lehetne egyfajta megnyugtató ezotériával magyarázni, hogy ?ennek így kellett lennie?, meg ?így tanultam valamit, amit a másik úton nem tanultam volna?, de nem. Vannak dolgok, amikbõl persze ki lehet hozni így is valami jót, de azzal, hogy nem az eredeti célt értem el, nem nyertem semmit, csak vesztettem. Egyszerûen az életben igenis sikerülnek szarul dolgok, minden magasztos ok vagy hatalmas pozitív hozadék nélkül. Ezen szülinaptól, névnaptól, újévtõl függetlenül sokszor elgondolkodtam, elemezgettem. És tény, hogy minden esetben nehezek voltak a körülmények, tényleg közbe jött valami, amire pont akkor, abban a formában nem számítottam, de a vége mindig az lett, hogy ha mondjuk 20%-kal jobban odateszem magam, összeszorítom a fogam és több energiát fektetek bele, esetleg kevésbé vagyok kockázat-érzékeny, vagy nincsenek idióta prekoncepcióim, akkor igenis tovább jutottam volna. Szóval mindig megtaláltam azt a pontot ahol én csesztem el, és ahol nem ?úgy kellett volna alakulnia?, hanem én alakíthattam volna máshogyan. Ha odatettem volna azt a bizonyos 20%-ot. És ez az elmélet most borult? Lehet, hogy máshol követtem el a hibát? Egyszerûen csak nem vakon, koncepciótlanul kellett volna minden év végén beleugranom a következõbe, hanem terveznem kellett volna, vagy megfogadnom és ennyike?

Következõ nap dél körül csippan a telefonom, és csak egy kép jött. Egy másik barátnõm pont ott érzi nagyon jól magát ahol én éreztem nagyon jól magam 2017 tavaszán. A képen az látszik, hogy õ valószínûleg ül egy mólón a lehetetlen színû, kristálytiszta víz felett és elúszik alatta egy kisebb cápa. (Ez nem rémisztõ élmény, hanem fantasztikus.) Az íróasztalnál az évzárási hajrában egy gyors fejszámolás, és kijön, hogy ott pont most lett vége a naplementének. Ekkor az elõzõ napi ominózus ebéden történtek mellé beugrott egy pár héttel korábbi hosszú beszélgetés, ezzel együtt néhány emlék a régmúltból, és a képletbõl az jött ki, hogy megvan A Terv 2018-ra. Mi más mint egy búvárvizsga.

k_IMG_09435k_IMG_09387k_IMG_09375blog_IMG_09486blog_1Ezt az ételt leginkább akkor csinálom, mikor épp fogyni szeretnék, viszont az újévhez hasonlóan nincs se terv se koncepció vacsorára, de legalább van itthon néhány alapélelmiszer. A hideg idõben nem igazán esik jól este egy friss saláta, és mondjuk munka és torna után fáradtan pláne nem esik jól bármit is csinálni. Ennek az ételnek az elkészítése nem elvontabb, mint megvajazni egy kiflit, így ilyenkor ez szokott lenni a gyors vacsora péksüti helyett. Valahogy becsípõdött a cukkini, az édes hagymák és fokhagyma kombinációja kakukkfûvel (mert az nõ itthon), de gyakorlatilag bármilyen maradék zöldséget fel lehet szippantani hûtõbõl és bárhogy lehet fûszerezni. További ötletekhez lásd lenn a megjegyzések.
blog_IMG_8159

Elkészítés: Nagyon egyszerû
Mennyiség: 1 személyre vagy 2 személyre körettel*
Elkészítési idõ: kb. 40 perc (kb. 5-10 perc elõkészület és kb. 25-30 perc sütés)

Hozzávalók:

  • 1 kisebb cukkini (kb. 160g)
  • 1 közepes répa (kb. 160g)
  • 10-15 cm póré
  • 1 lila hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 3 evõkanál olívaolaj
  • só, bors
  • 15 ág friss kakukkfû vagy 1 evõkanálnyi szárított
  • 2-3 szelet sajt
  • 1 maréknyi bébispenót, madársaláta, rukkola vagy bármilyen saláta amit kedvelünk

1. lépés
A cukkinit keresztben és hosszában félbe vágjuk, a répát vastagságtól függõen 3-5 centis darabokra vágjuk (ha vastagabb a répa, akkor legyen kisebb), a pórét kb. egyenlõ darabra, és a lilahagymát negyedeljük. A fokhagymát rendszerint a héjában hagyom, így nem ég meg és nem lesz keserû. Rámorzsoljuk a kakukkfüvet, meglocsoljuk kb. 2 evõkanál olívaolajjal vagy ennek megfelelõ vajjal.

2. lépés
180-190 fokra betesszük a sütõbe még meg nem puhulnak a zöldségek. Ez kb. 25-30 perc. Ha használunk sajtot, akkor miután lekapcsoltuk a sütõt a zöldségekre helyezzük és 2 perc múlva kivesszük a zöldségeket és friss salátára tálaljuk.

blog_2

Megjegyzések:

  • Próbáltam rozmaringgal, az is nagyon finom volt, de abból kevesebbet használtam, mert intenzívebb az íze.
  • Nagyon kedveltem még édes burgonyával, ami gyorsabban sül, mint normál burgonya, így 4-5 centis darabokban tökéletes.
  • Volt itthon édesköménygumó, aminek a zöldjét is az ételhez raktam, az az egyik legjobb kombináció volt.
  • De lehet használni még paradicsomot, lila káposztát, karfiolt, brokkolit, kaliforniai ? kápia vagy bármilyen paprikát. Ha padlizsánt és zellert használnánk azok lassabban sülnek, így vágjuk kis darabokra vagy rakjuk korábban a sütõbe.
  • Fõtt tojás vagy tükörtojás is nagyon finom mellé.
  • *Ha laktatóbban szeretnénk, akkor a friss saláta mellé vagy helyett, köretnek készíthetünk rizst, bulgurt, quinoát, csicseriborsót, lencsét vagy amit épp kedvelünk, és máris egy teljes értékû vega ebédet kapunk.

blog_3


Folytats a blogon ... https://homebisztro.wordpress.com/201...

sponsored links

Keres?s