Téli teázások :-)

2012-01-31

sponsored links


Még egy írás a téli egészséges italokról. :-) A tél ízei könyvbõl szeretnék pár, téli teázással kapcsolatos infót megosztani, amelyet Pintér Éva gyógynövény szakértõ  írt számunkra...most, hogy jön a nagy hideg :-(

Hogyan készítsük a teát, mire ügyeljünk? 

Milyen legyen a víz hõfoka? Megválasztásához két dolgot kell figyelembe vennünk: egyik a felhasznált növényi rész vastagsága, keménysége, a másik a hatóanyagok hõérzékenysége. A vékonyabb növényi részekbõl (virágokból, levelekbõl, hajtásokból) forrázatot, a keményebb, vastagabb részekbõl (kérgekbõl, gyökerekbõl, termésekbõl) fõzetet készítünk. A hõérzékeny anyagokat (pl. nyálkaanyagokat, C-vitamint) tartalmazókat, tehát a csipkebogyót is, szobahõmérsékletû vízben áztatjuk. Aprítottságától függõen az áztatási idõ tarthat néhány órától akár egy éjszakán át is (pl. az aprítatlan csipkehúsnál). A teafû forrázása vagy fõzése után 10-15 percig állni hagyjuk, majd szûrjük. Fedjük le a teás edényt, így a könnyen távozó illóolajok nem tûnnek el a levegõben, hanem a fedõrõl visszacsöpögnek a vízbe.

Milyen legyen a tea hõmérséklete fogyasztáskor? Megfázás, influenza esetén ihatjuk melegebben, hányinger esetén hidegebben, egyébként langyosan célszerû fogyasztani, hogy ne vonjon el energiát testünkbõl a hûtésre vagy a melegítésre.

Tartósabb mindennapi fogyasztásra javasolhatók többek között az alábbi keverékek:
-          50 g citromfû levél vagy herba, 15 g hibiszkuszvirág, 10 g kamilla virág, 10 g körömvirág, 15 g csalánlevél vagy ...

Folytats a blogon ... magdireceptek.blogspot.com/2012/01/te...

sponsored links

Keres?s