Téli meggyleves
sponsored links
Hozzávalók: 1 meggybefõtt(370 ml), 1 evõkanál étkezési keményítõ, 4 dl tej, 1 dl tejföl, só, fahéj; a grízgombóchoz: 3 dl tej, 4 evõkanál gríz, 1 dkg vaj, 1 tojás, só
Elkészítése: A meggybefõttet leszûrjük, a levét visszafogjuk és fõni tesszük. Az étkezési keményítõt csomómentesre kavarjuk a tejjel beleöntjük a befõttlébe. Hozzáadjuk a fahéjat, egy csipetnyi sót és kiforraljuk. A grízgombóchoz a tejet felforraljuk, hozzáadunk egy csipetnyi sót és folytonos kavargatás mellett beleszórjuk a grízet és megfõzzük. Félrehúzzuk a tûzrõl és belekavarjuk a vajat, majd hûlni hagyjuk. Ha meghûlt, belekavarjuk a tojássárgát és a kemény habbá vert fehérjét. Egy kanál segítségével gombócokat formázunk a masszából és 1-2 perc alatt, forró vízben kifõzzük. Szûrõkanállal kiszedjük és a meleg levessel tálaljuk. Tejfölt adunk melléje.