Téli céklaleves recept
sponsored links
Téli melengetõ és tápláló ételként ebben a levesben a cékla hasznos tulajdonságai kiegészülne a csíráztatott mungóbab erejével. A babfélék hántolva vagy csíráztatva amikor megfosztottuk a héjától sokkal könnyebben emészthetõvé válnak, nem okoznak felfúvódást, gázképzõdést, viszont ugyanúgy rendelkeznek a most már könnyen emészthetõ fehérjékkel.
1 közepes hagyma apróra vágva
1 evõkanál olíva olaj
1 közepes cékla meghámozva és lereszelve
2 evõkanál mungóbab csíra vagy más csíráztatott mag
só, õrölt bors, 1/2 teáskanál finomítatlan cukor
2 evõkanál sûrû paradicsomlé,
1 teáskanál õrölt koriander
1 evõkanál petrezselyemzöldje, és 1 evõkanál kapor
6 dl víz
2 teáskanál friss citromlé, vagy almaecet
A meleg olajban megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk a cukrot, fûszereket, a lereszelt céklát, és kevergetve 2-3 percig pirítjuk, majd annyi vizet öntünk rá hogy ellepje, és pároljuk 15 percet, hozzáadjuk a paradicsomlevet, és felöntjük a felforralt vízzel. Még 5 percig fõzzük, beletesszük a mungóbabcsírát, és összeforraljuk. A tûzrõl levéve hozzáadjuk a citromlevet, vagy almaecetet a sót, a tálaláskor megszórjuk a kapor és petrezselyemzöldjével.
Fontos hogy a csíráztatott babot is fõzzük rövid ideig, mert nyersen minden babféle mérgezõ!!! A szójacsíra is!!