Távol-keleti menü
sponsored links
Kókuszos rákleves
Kétszer sült padlizsán
Kókuszos jázmin rizs zöldcitrommal
Reteksaláta
Sárgarépa saláta
A távol - keleti konyhák alapvetõ ételkészítési eljárása a wokban való sütés-fõzés.
Az így elkészített zöldségek ropogósak maradnak, és nem eresztenek levet. Fontos, hogy minél erõsebb gázláng, vagy szabad tûz álljon a rendelkezésünkre. A lapos aljú wok a villanytûzhelyre is ráhelyezhetõ ugyan, valamivel lassabban készül el az étel.
Mindenképpen elõ kell készíteni a hozzávalókat, és van, amelyiket elõsütjük, vagy fõzzük ez mindig a receptben pontosan szerepel.
Az így készített ételek fûszerezésével megadjuk a nemzeti jelleget, így a kókusztej- a thai, a halszósz-vietnami (ugyan ez már dél-kelet), a mirin japán. Illetve vannak szinte minden távol keleti országban egyformán használt ízesítõk.. Leggyakrabban alkalmazzák a szójamártást, szójababpasztát, szezámolajat, fõzõbort, és földimogyoró olajat. A fûszerek közül az õrölt fehér bors, szecsuáni bors, csillagánizs, ötfûszer keverék a legjellemzõbb.
Kókuszos rákleves
2 adaghoz
200ml kókusztej (saját készítésû, vagy konzerv, ez utóbbi általában adalékanyagokat tartalmaz)
1cm friss gyömbér, csíkokra vágva
chili paprika karikára szelve, mennyisége meghatározza a leves erõsségét
2 gerezd fokhagyma szeletekre vágva
2 szál zöldhagyma, vagy 5-6 cm póréhagyma csíkokra vágva, a fehér és zöld része elkülönítve ...