Tárkonyos zöldborsókrémleves sült céklacsíkokkal
sponsored links
Már megint a zöldborsó. Szeretem. Bárhogyan. Meg azt is, ahogyan Rozi megpróbálja kifejteni a héjából. Ami kegyetlenség, de akkor is annyira vicces, ahogyan rápróbál a kinyitásra, aztán ha az sikerül, akkor a kifejtésre. Aztán a szemek mindig elgurulnak?
A borsó krémlevesnek is kiváló. Tárkonnyal meg végképp, mert édes ízû és illatú, mint a borsó. Hát hajrá.
Elõkészítés: 10 perc borsó fejtéssel együtt
Fõzési idõ: 20 ? 25 perc
Hozzávalók (2 fõre):
1 csésze friss zsenge zöldborsó (18 ? 20 dkg kifejtve)
1 kis fej lilahagyma
2 kis gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj2 tk. vaj
3 ek. tárkonyos borecet
1 ek. szárított tárkony
1 kis csokor friss petrezselyemöld
6 ? 7 dl zöldségalaplé vagy víz
só, frissen tekert bors
1 dl tejszín
1 ek balzsamecet
1 kis fej zsenge bébi cékla
Elõkészítettem a hozzávalókat. A lilahagymát és a fokhagymát megpucoltam, nagyobb darabokra vágtam. Megmostam a petrezselyemzöldet, félretettem száradni. A céklát megpucoltam, vékonyan felszeleteltem, majd csíkokra vágtam. Kevés olívaolajon, forró serpenyõben pár per alatt megsütöttem. Sütõben is süthetjük, 200 ? 210 fokra elõmelegített sütõben, olívaolajjal átforgatva.
Egy magasabb falú lábast hevíteni kezdtem a közepesnél kissé erõsebb lángon. Beleöntöttem az olívaolajat és hozzáadtam a vajat. Amikor a vaj kissé buborékozni kezdett, rádobtam a lilahagymát. Egy nagy csipet sót adtam hozzá és nagyjából 4 ? 5 perc alatt megpároltam. Ezután rádobtam a fokhagymát is, 1 percig pároltam. Hozzáadtam a zsenge zöldborsót, felöntöttem a borecettel, borsoztam és 5 percig fõztem/kicsit pirítottam, amíg a borecet is elfõtt. Megszórtam a tárkony 3/4-vel, felöntöttem a zöldségalaplével/vízzel és hagytam, hogy felforrjon. Kicsit mérsékeltem a lábas alatt a lángot és kb. 15 perc alatt megfõztem a borsót. Amíg a borsó puhult, felvágtam a petrezselymet.
Amikor a borsószemek megpuhultak, de még nem estek szét, levettem a lábast a tûzrõl, és botmixerrel krémesre turmixoltam. Egy szûrõn átpasszíroztam, hogy a borsó héja ne maradjon a krémlevesben. Hozzáadtam a friss petrezselymet, még egyszer átturmixoltam, majd vékony sugárban belecsorgattam a tejszínt. Megkóstoltam, és kissé még sóztam, borsoztam. Hozzáadtam a balzsamecetet és a maradék tárkonyt is. A sült céklacsíkokkal díszítve jól megettük.
A facebook-on is ott vagyok, mégpedig itt ni.
Karfiolkrémleves szerecsendióval, pirított zsemlekockával
Rozmaringos sütõtökkrémleves pirított tökmaggal
Hébe-hóba gyúr (4.) ? tárkonyos raguleves
Tavaszi zöldségleves zöldborsóval zöld spárgával újkrumplival
A borsó krémlevesnek is kiváló. Tárkonnyal meg végképp, mert édes ízû és illatú, mint a borsó. Hát hajrá.
Elõkészítés: 10 perc borsó fejtéssel együtt
Fõzési idõ: 20 ? 25 perc
Hozzávalók (2 fõre):
1 csésze friss zsenge zöldborsó (18 ? 20 dkg kifejtve)
1 kis fej lilahagyma
2 kis gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj2 tk. vaj
3 ek. tárkonyos borecet
1 ek. szárított tárkony
1 kis csokor friss petrezselyemöld
6 ? 7 dl zöldségalaplé vagy víz
só, frissen tekert bors
1 dl tejszín
1 ek balzsamecet
1 kis fej zsenge bébi cékla
Elõkészítettem a hozzávalókat. A lilahagymát és a fokhagymát megpucoltam, nagyobb darabokra vágtam. Megmostam a petrezselyemzöldet, félretettem száradni. A céklát megpucoltam, vékonyan felszeleteltem, majd csíkokra vágtam. Kevés olívaolajon, forró serpenyõben pár per alatt megsütöttem. Sütõben is süthetjük, 200 ? 210 fokra elõmelegített sütõben, olívaolajjal átforgatva.
Egy magasabb falú lábast hevíteni kezdtem a közepesnél kissé erõsebb lángon. Beleöntöttem az olívaolajat és hozzáadtam a vajat. Amikor a vaj kissé buborékozni kezdett, rádobtam a lilahagymát. Egy nagy csipet sót adtam hozzá és nagyjából 4 ? 5 perc alatt megpároltam. Ezután rádobtam a fokhagymát is, 1 percig pároltam. Hozzáadtam a zsenge zöldborsót, felöntöttem a borecettel, borsoztam és 5 percig fõztem/kicsit pirítottam, amíg a borecet is elfõtt. Megszórtam a tárkony 3/4-vel, felöntöttem a zöldségalaplével/vízzel és hagytam, hogy felforrjon. Kicsit mérsékeltem a lábas alatt a lángot és kb. 15 perc alatt megfõztem a borsót. Amíg a borsó puhult, felvágtam a petrezselymet.
Amikor a borsószemek megpuhultak, de még nem estek szét, levettem a lábast a tûzrõl, és botmixerrel krémesre turmixoltam. Egy szûrõn átpasszíroztam, hogy a borsó héja ne maradjon a krémlevesben. Hozzáadtam a friss petrezselymet, még egyszer átturmixoltam, majd vékony sugárban belecsorgattam a tejszínt. Megkóstoltam, és kissé még sóztam, borsoztam. Hozzáadtam a balzsamecetet és a maradék tárkonyt is. A sült céklacsíkokkal díszítve jól megettük.
A facebook-on is ott vagyok, mégpedig itt ni.
Innen is szemezgethettek
Karfiolkrémleves szerecsendióval, pirított zsemlekockával
Rozmaringos sütõtökkrémleves pirított tökmaggal
Hébe-hóba gyúr (4.) ? tárkonyos raguleves
Tavaszi zöldségleves zöldborsóval zöld spárgával újkrumplival