Tárkonyos zöldborsókrémleves sült céklacsíkokkal

2014-05-24

sponsored links

Már megint a zöldborsó. Szeretem. Bárhogyan. Meg azt is, ahogyan Rozi megpróbálja kifejteni a héjából. Ami kegyetlenség, de akkor is annyira vicces, ahogyan rápróbál a kinyitásra, aztán ha az sikerül, akkor a kifejtésre. Aztán a szemek mindig elgurulnak?

A borsó krémlevesnek is kiváló. Tárkonnyal meg végképp, mert édes ízû és illatú, mint a borsó. Hát hajrá.

Elõkészítés: 10 perc borsó fejtéssel együtt

Fõzési idõ: 20 ? 25 perc

tarkonyos_zoldborsokremleves_sult_ceklacsikokkal (3)



Hozzávalók (2 fõre):

1 csésze friss zsenge zöldborsó (18 ? 20 dkg kifejtve)

1 kis fej lilahagyma

2 kis gerezd fokhagyma

2 ek. olívaolaj2 tk. vaj

3 ek. tárkonyos borecet

1 ek. szárított tárkony

1 kis csokor friss petrezselyemöld

6 ? 7 dl zöldségalaplé vagy víz

só, frissen tekert bors

1 dl tejszín

1 ek balzsamecet

1 kis fej zsenge bébi cékla

Elõkészítettem a hozzávalókat. A lilahagymát és a fokhagymát megpucoltam, nagyobb darabokra vágtam. Megmostam a petrezselyemzöldet, félretettem száradni. A céklát megpucoltam, vékonyan felszeleteltem, majd csíkokra vágtam. Kevés olívaolajon, forró serpenyõben pár per alatt megsütöttem. Sütõben is süthetjük, 200 ? 210 fokra elõmelegített sütõben, olívaolajjal átforgatva.

Egy magasabb falú lábast hevíteni kezdtem a közepesnél kissé erõsebb lángon. Beleöntöttem az olívaolajat és hozzáadtam a vajat. Amikor a vaj kissé buborékozni kezdett, rádobtam a lilahagymát. Egy nagy csipet sót adtam hozzá és nagyjából 4 ? 5 perc alatt megpároltam. Ezután rádobtam a fokhagymát is, 1 percig pároltam. Hozzáadtam a zsenge zöldborsót, felöntöttem a borecettel, borsoztam és 5 percig fõztem/kicsit pirítottam, amíg a borecet is elfõtt. Megszórtam a tárkony 3/4-vel, felöntöttem a zöldségalaplével/vízzel és hagytam, hogy felforrjon. Kicsit mérsékeltem a lábas alatt a lángot és kb. 15 perc alatt megfõztem a borsót. Amíg a borsó puhult, felvágtam a petrezselymet.

Amikor a borsószemek megpuhultak, de még nem estek szét, levettem a lábast a tûzrõl, és botmixerrel krémesre turmixoltam. Egy szûrõn átpasszíroztam, hogy a borsó héja ne maradjon a krémlevesben. Hozzáadtam a friss petrezselymet, még egyszer átturmixoltam, majd vékony sugárban belecsorgattam a tejszínt. Megkóstoltam, és kissé még sóztam, borsoztam. Hozzáadtam a balzsamecetet és a maradék tárkonyt is. A sült céklacsíkokkal díszítve jól megettük.

A facebook-on is ott vagyok, mégpedig itt ni.

tarkonyos_zoldborsokremleves_sult_ceklacsikokkal

tarkonyos_zoldborsokremleves_sult_ceklacsikokkal (13)


Innen is szemezgethettek




karfiolkremleves2
Karfiolkrémleves szerecsendióval, pirított zsemlekockával


3sutotokkremleves1
Rozmaringos sütõtökkrémleves pirított tökmaggal


1IMG_6541 (1280x853)
Hébe-hóba gyúr (4.) ? tárkonyos raguleves


tavaszi_zoldsegleves_zoldborsoval_zold_spargaval_ujkrumplival (4)
Tavaszi zöldségleves zöldborsóval zöld spárgával újkrumplival




Folytats a blogon ... rizsazzunk.cafeblog.hu/2014/05/24/tar...

sponsored links

Keres?s