Tárkonyos vaddisznó ragu
sponsored links
A minap találtam egy jókora vaddisznó karajt a mélyhûtõben. Hát fogtam és kiolvasztottam, majd elkészítettem hozzá a szokásos páclémet (errõl késõbb), s hagytam benne állni egy napot. Ez az idõ bõven elég volt ahhoz, hogy kigondoljam mit is szeretnék vele csinálni. Nagyon szeretem a tárkonyt és a gombát, így hát elhatároztam, hogy ragut készítek a húsból, tejfölös alappal.
Hozzávalók:
- 1 kg vaddisznó karaj
- 1.5 kg burgonya
- 450 g tejföl
- 200 g csiperke gomba (vargánya gombával még finomabb)
- 1 gerezd fokhagyma
- 20 g petreszelyem
Pác:
- 0.5 l víz
- 5 evõkanál vörösbor ecet
- 5 db babérlevél
- só, bors
- 3 gerezd fokhagyma reszelve
Elõször a páclevet készítettem el, egy tálban összekevertem a hozzávalókat, majd belehelyeztem a felszeletelt húsokat. A hús felszeletelésénél általában arra törekszem, hogy minél vékonyabbak legyenek, vagy kockákra vágom. Ez azért praktikus mert általában sok idõ kell míg rendesen átsül, átpuhul a vadhús. A páclébe áztatott húst 1 napra betettem a hûtõbe, hogy jól átjárják az ízek. Van aki több napig szokta pácolni, szerintem egy nap alatt is tökéletesen átveszi azokat az aromákat amik igazán karakteres ízt adnak a vadnak.
A pácolás után jött maga a fõzés, illetve annak az elõkészítése. Egy tálban összekevertem a tejfölt a tárkonnyal, hogy amíg a hús sül addig is járja át az íze. Közben feltettem fõni a krumplit is, hogy takarékoskodjak az idõvel. Majd jöhetett a sütés, fõzés öröme. A húst egy mélyebb serpenyõben jól átsütöttem – így kevesebb ideig kell fõzni – majd félretettem. Ezután egy kevés vajon megpirítottam a gombát, amíg közepesen puha nem lett, majd hozzáadtam a tárkonyos tejfölt, a húst, és 1 dl vizet. Egy fedõvel lefedtem és még egy órát rotyogtattam alacsony lángon, néha megkevergetve. A fokhagymát a vége felé adtam hozzá, reszelve, így intenzív az íze, de mégsem az dominál, hanem tökéletes párost alkotnak a tárkonnyal.
Petrezselymes krumpli helyett készíthetitek rizzsel, de tésztával is, kinek mi a kedvence. Jó lakomát! Apa