Tárkonyos paszulyleves lilahagymával!
sponsored links
A paszuly, már gondolom mindenkinek ismerõs, ha nem más; "az égig érõ paszuly" címû mesébõl !
Erdélyben, a paszuly = bab! Ádám, a mai napig ránk szól, hogy az nem paszuly, valamiért nem kedveli ezt a szót... de, hála Istennek, a belõle készült ételeket annál jobban. Sokszor õ kérdezi, mikor eszünk szemes babot? A tárkonnyal bonyolított is szerintem, helyi specialitás, mert kint töltött éveim alatt nem találkoztam vele, a mellé tálalt lilahagymáról (piros hagyma!) már nem is beszélve. Van Romániának olyan megyéje, ahol savanyú káposztát esznek a paszulyleveshez. Én kóstoltam, és nagyon finom :) Szóval, nálunk, ha szemes vagy zöldpaszuly leves, kötelezõ a hagyma is, aki nem ette így, próbálja ki !
Hozzávalók:
- 1 db. füstölt csülök, vagy bármilyen füstölt hús
- 2 babérlevél
- 1 nagy fej hagyma
- 1/2 kg. száraz bab
- 1 ek. tárkony
- 3 ek. olaj
- 2 ek. liszt ...