Tárkonyos marharagu leves

2014-04-22

sponsored links

Húsvét hétfõn fõzõcskéztem egy kicsit és sikerült annyit, hogy egész héten nem kell fõznöm. Úgyhogy a héten a húsvéti menü receptjeivel fogok jönni.
Miért van az, ha ünnep van akkor mindig többet fõz az ember, meg tele van a hûtõ édességekkel, meg fõétellel, pedig nem eszük többet, mint bármelyik másik napon?
Sajnos mi is mindig abba a hibába esünk, hogy ilyenkor kitalálok mindenféle finomságot és nem tudok lemondani mindegyikrõl, így is nagy szelektálás után választom ki a menüsort.
A leves, tárkonyos marharagu volt kis cipóba. Nagyon szép kis cipókat sikerült formáznom. Fehér lisztbõl, öregtésztával készítettem. Éssss.... cserepesedett!!! Lehet pont a fotón nem látszódik, de 10 percen keresztül hallgattam, ahogy recsegnek-ropognak a kenyerek.
A cipók nem lettek túl nagyok, mert csupán két merõkanálnyi leveske fért bele, de jó hogy még nem lettek nagyobbak, mert a cipók is eltûntek a levessel együtt, így a másodikból igencsak kevéske fogyott. :)








Tárkonyos marharagu leves
Hozzávalók:
1/2 kg marhanyak
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1,5 dl száraz fehérbor
2 babérlevél
só, szemes bors
25 dkg gomba
15 dkg borsó
3 répa
2 szem krumpli
1 petrezselyem gyökér, és zöldje
1/2 zellergumó és zöldje
tárkony
citrom leve

1,5 dl tejszín
1 tk. mustár

Elkészítés:
A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk apróra és egy nagyobb fazékba dinszteljük meg. A marhát daraboljuk kockákra, majd tegyük a hagymákra és pirítsuk fehéredésig. Öntsük fel a borral, rotyogtassuk pár percig, majd annyi vízzel, hogy bõven ellepje. Késõbb inkább pótoljuk, de ne vigyük túlzásba, mert nem lesz jó íze. Tegyük bele a babérlevelet, a szemes borsot és sózzuk meg. Fõzés közben keletkezett habot folyamatosan szedjük le.
Amíg a hús puhul, addig hámozzuk meg és daraboljuk fel a zöldségeket.
Amikor a hús már félig megpuhult adjuk hozzá a zellergumót és zöldjét, a petrezselyem gyökeret és zöldjét illetve a répát és a krumplit. Szórjunk bele egy kis tárkonyt illetve sózzuk, ha szükséges még. Ha már ezek is megfõttek mehet hozzá a gomba és a borsó, hiszen ezeknek már csak pár percre van szükségük.
A tejszínt keverjük ki a mustárral, adjunk hozzá egy merõkanálnyi levest, keverjük ki alaposan, majd amikor a borsó is megpuhult akkor öntsük fel a tejszínnel. Fõzzük még pár percig, majd zárjuk el és ízesítsük citromlével.








Folytats a blogon ... koskacukor.blogspot.com/2014/04/tarko...

sponsored links

Keres?s