Tárkonyos húsgombócleves
sponsored links
A vasárnapi ebéd nyitánya volt ez a finom, zöldségekkel gazdag gombócleves. Imádom a tárkony ízét, a családnak is ízlett. Én nem szeretem citromosan, ezért csak a leves mellé kínáltam pár szeletkét a gyümölcsbõl, ki-ki ízlése szerint savanyíthatta.
Hozzávalók 6 fõre:
- 25 dkg zöldbab
- 20 dkg zöldborsó
- 15 dkg gomba
- 2 nagyobb szál sárgarépa
- 3 közepes krumpli
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 ek étolaj
- 1 púpos kk só
- 1 nagy csipet bors
- 1 tk morzsolt tárkony
- 1 púpos ek liszt
- 3 dl fõzõtejszín (20%-os)
Gombóchoz:
- 20 dkg darált sertéshús
- 1 egész tojás
- 3 csapott ek búzadara
- 1 kk morzsolt petrezselyemlevél
- 1 nagy csipet só
- 1 csipet õrölt bors
Minden zöldséget alaposan megtisztítunk. A sárgarépát karikára, a krumplit kockára vágjuk. A gomba, ha konzerv, átmossuk, lecsepegtetjük, ha egész, akkor vékony csíkra vágjuk.
A vöröshagymát felkockázzuk, az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a lecsepegtetett zöldségeket, jól átforgatjuk. Felengedjük vízzel. Meghintjük a sóval, borssal, tárkonnyal.
Közben a gombócokhoz a húst egy tálkába rakjuk, hozzáadjuk a tojást, a búzadarát és a fûszereket. Jól összeforgatjuk és hagyjuk addig pihenni, míg a levesben a zöldségek meg nem puhulnak.
Majd egy kis kanál segítségével apró gombócokat szaggatunk a levesbe. Ezek mérettõl függõen 10-15 perc alatt tökéletesen megfõnek.
Közben a lisztet csomómentesre keverjük a tejszínnel, hígítjuk pár ek leveslével, majd a levesbe csorgatjuk. Ha felfõ, elzárhatjuk.
Meleg kínáljuk.