Tárkonyos húsgombócleves.
sponsored links
Nekem sokszor gondot okoz, hogy éppen mit is fõzzek ebédre, fõként télen milyen leves kerüljön az asztalra. Mi ugyan mindig ebédre eszünk fõtt ételt, de gondolom vannak akik inkább vacsorára fõznek, nekik is ajánlani tudom ezt a könnyû, és egyszerû levest. Míg nyáron inkább a krémleveseké a fõszerep, addig télen szeretek kicsit laktatóbb leveseket fõzni, mint pl. ez az egyszerû húsgombócleves. Mivel nagyon szeretem a tárkony ízét, és illatát, így a levesbõl sem sajnáltam ki, de ez már ízlés dolga. Levesbetétnek én galuskát szaggattam a levesbe, de ettõl el is tekinthetünk, mert a sûrûbb, zöldséges leves a húsgombóccal is igen laktató.
Hozzávalók:
30 dkg darált hús (pl. sertéscomb)
2db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1 vastagabb szelet zeller
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk ételízesítõ
só
õrölt fekete bors
csipet szerecsendió
tárkony (ízlés szerint)
2 dl tejföl
1 tk liszt
1 db tojás (közepes)
2 ek olaj
1,5 l víz
A darált húst ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az egész tojást, majd alaposan gyúrjuk össze. Ezután nedves kézzel formázzunk kisebb gombócokat, majd tegyük félre.
A zöldségeket, a vöröshagymát, és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint.
Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk pár percig.
Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, pár pillanat múlva a zöldségeket is, majd keverjük alaposan össze, és pároljuk pár percig.
Ezután ízlés szerint szórjuk meg a fûszerekkel, majd a liszttel, keverjük össze, és öntsük fel a vízzel.
A zöldségeket fõzzük félpuhára, majd tegyük a levesbe az elõre elkészített húsgombócot, és fõzzük készre. (közben ízlés szerint még utána ízesíthetünk, ha szükséges)
A tejfölt keverjük simára egy kevés forró levessel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk a leveshez. Ezután fõzzük még pár percig, majd tálalásig tartsuk melegen.
Én pl. galuskát is szaggattam a levesbe, mert így laktatóbb, de ezt ki is hagyhatjuk, a leves úgyis finom.
Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd úgy kínáljuk.