Tárkonyos gombaleves
sponsored links
Ez volt az idei ünnepi levesünk. Egyszerû, gyors és finom. Vargányából készült némi répával és tárkonnyal. Igazi téli leves ez.
Hozzávalók (4 adaghoz):
3 ek. olívaolaj
1 kis vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 répa
300 g vargánya (fagyasztott)
1 púpozott tk. tárkony
1 tk. só
800 ml víz/alaplé
1 ek. tönköly finomliszt
100 ml. tejszín
Elõkészítem a zöldségeket. A hagymát, répát és fokhagymát megtisztítom, apróra vágom. A répákat vékony karikákra vágtam. Egy közepes lábasban (2.5 literes kb) az olajon átsütöm az aprított hagymát, hozzáadom a répákat és tovább pirítom. Hozzáadom a vargányát, ami már levet ereszt, majd felöntöm az alaplével vagy vízzel. Beleszórom a fokhagymát, a tárkonyt és a sót. Alacsony lángon fedõ alatt 15 percet fõzöm. Közben a tejszínt a liszttel egy kézi habverõvel csomómentesre keverem. Ha lejárt a 15 perc, elzárom a tüzet. A forró leves levébõl teszek 1-2 merõkanálnyit a lisztes tejszínre, alaposan elkeverem, majd az egész megy bele a levesbe. Visszateszem pár percre a tûzre és kicsit forralom. Tálaláskor kínálhatunk mellé friss kenyeret vagy pirítóst, de akár croutont is.