Tárkonyos csirkeraguleves újragondolva.
sponsored links
A tárkony az egyik kedvenc fûszerem, így amikor ragulevest fõzök általában nem spórolok vele, és bõségesen kerül a levesbe. A csirkeragulevesbõl sem maradhatott ki, sõt a tárkony és a fûszerek mellett citromhéj, és citromlé is került a levesbe, melyektõl kissé pikáns lett. A friss, zsenge zöldségeknek, és az elõsütött csirkemellnek köszönhetõen a leves egykettõre elkészült, és az íze is különösen finom volt. Levesbetétnek én petrezselymes-vajas galuskát fõztem bele, de ízlés szerint más levesbetétet is készíthetünk. A levesbe laktózmentes tejföl, a galuskába pedig laktózmentes vaj került, így laktózérzékenyek is bátran megfõzhetik. A recept megjelent a "Küldd el a Recepted" Gizi-Receptjei rovat májusi lapszámában.
Hozzávalók:
50 dkg csirkemellfilé
25 dkg gomba
25 dkg zöldborsó
2-3 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1/4 zellergumó
2 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
1 tk ételízesítõ
só
õrölt fekete bors
tárkony
2 dl laktózmentes tejföl (Riska)
1 tk liszt
2 ek olívaolaj
1,5 l víz
A csirkemellet vágjuk fel kisebb kockákra, majd sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek jól átjárják.
A zöldségeket tisztítsuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel. A gombát vágjuk fel vékony csíkokra. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, és hagyjuk egészben.
Egy serpenyõbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a befûszerezett csirkemellet, és pár perc alatt süssük szép pirosra. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és tegyük félre.
A visszamaradt zsiradékot öntsük át egy fazékba, majd adjuk hozzá a felszeletelt zöldségeket és pároljuk pár percig.
Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, reszeljük rá a citromhéjat, facsarjuk rá a citromlevet, szórjuk meg tárkonnyal, és az ételízesítõvel, keverjük alaposan össze, öntsük fel a vízzel., majd tegyük bele az egészben hagyott vöröshagymát és a fokhagymát. (én bõven megszórtam tárkonnyal, de ez ízlés dolga)
A zöldségeket fõzzük félpuhára, majd adjuk a leveshez a zöldborsót, a felszeletelt gombát, és addig fõzzük, még a zöldségek teljesen megpuhulnak.
A tejfölt keverjük simára a liszttel, és egy merõkanál meleg levessel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk a leveshez.
Ezután tegyük bele az elõzõleg pirosra sütött csirkemellet, szaggassuk bele a galuskát, majd fõzzük tovább pár percig, hogy a galuska is megfõjön. (mielõtt levennénk a tûzrõl a levest, kóstoljuk meg, és ízesítsünk utána, ha szükséges)
Petrezselymes-vajas galuska hozzávalói:
5-6 ek liszt
3 dkg laktózmentes vaj (Riska)
1 db tojás
1 ek apróra vágott petrezselyemzöld
só
õrölt fehér bors
pici víz
A lisztet keverjük össze a sóval és az õrölt borssal, majd adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet, az egész tojást, az olvasztott, de visszahûtött vajat, majd keverjük alaposan össze.
Keverés közben, apránként adagoljunk hozzá annyi vizet, hogy galuskatésztát kapjunk, majd kiskanállal szaggassuk bele a forrásban lévõ levesbe.
Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd úgy kínáljuk. A zsenge zöldségektõl, a citromtól, és az elõsütött csirkemelltõl különösen finom lesz a leves.