TÖPÖRTYÛS KIFLI - disznóvágás

2012-05-27

sponsored links


Régi szerelem ez köztünk. Én és a töpörtyû...Teljességgel visszavezethetõ azokba az idõkbe, amikor a család minden évben disznót vágott. Szüleim megvásárolták a 120 kilóra hízlalt malacot, az eladó "leszállította" a tömbház melletti játszótérre, ahol kifent késekkel, kisúrolt lábasokkal, fazakakkal, tisztára mosott konyharuhákkal ott állt felsorakozva az egész család: anya, apa, 4 lurkó, nagymama és nagypapa. S akkor megkezdõdött a buli. Miután megcsodáltuk a jövõ évi húsbeszállítónkat és meghúzgáltuk a kunkori farkát, én a húgommal azzal kezdtük, hogy messzire szaladtunk és befogtuk a fülünket, ne halljuk a szerencsétlen pára végsõ sikolyát. 
Utána pedig minden ment olajozottan, mindenki tudta a dolgát.
A beton pingpongasztal mellett szalmából tüzet raktak, gyönyörûen megperzselték a nagyapám által lemészárolt disznót, apám gyökérkefével sikálta a ropogós bõrét, mi meg rohangáltunk fel s alá szállítva mûanyag vedrekben a mosáshoz a vizet. Jutalmúl megkaptuk a fülét-farkát. Aztán mint a rönkfát, fejszével kettéhasították a pirosra pörzsölt állatot, szétkapták elemeire és felvitték a konyhába.
Igazából ott kezdõdött az én valódi "munkám" is, töpörtyûnek való szalonnát kockáztam a nejlonnal vastagon bevont ebédlõasztalon, majd óriási lábosban olvasztottam a töpörtyût, sõt, megengedték (mekkora bizalom egy gyermek felé), hogy a húst is trancsírozzam. Töltötték a májas-véres hurkát, a fûszeres kolbászt, üstökben rotyogott az abálólé s az ebédre fõzött korhelylevesnek alig volt helye a kályhán.
Abban az idõben mindenki így tette, pótolni kellett a szûkmarkúan szabott élelmiszer fejadagot. Ma ez teljességgel elképzelhetetlen, játszótéren disznót vágni.

No, de lássuk a töpörtyûs kiflit: ...

Folytats a blogon ... kisildi.blogspot.com/2012/05/toportyu...

sponsored links

Keres?s