TÖLTÖTT PARADICSOMOK MENTÁS TZATZIKIVEL TÁLALVA
sponsored links
töltött paradicsomok, mentás tzatzikivel tálalva |
Ismét nyárias a hangulatom, ezért egy igazán könnyed ebéd készült nálam, görög hangulatban.
Aki ismeri Görögországot, az tudja, hogy csodákat tudnak mûvelni a zöldségekkel. Persze ezeket az isteni zöldséges ételeket nem a turisták által látogatott zsúfolt éttermekben, hanem a helyiek által kedvelt, egyszerûbb kis tavernákban lehet fellelni. Ezeken a helyeken nem igazán vannak külföldieket csalogató színes angol felíratok. Onnan tudhatjuk, hogy jó helyen járunk, hogy egy-két helyi bácsi ráérõsen tavlit játszik az egyik kockás terítõs asztalnál, kicsit odébb egy igen hangos és népes görög család elõtt roskadozik az asztal a temérdek finomságtól. Az ilyen éttermekben érdemes végig kóstolni az étlapot, lehet kérni mezéket, de a tulajdonosok maguktól is mindent kihordanak nekünk, sõt a konyhába is berángatnak, hogy könnyebb legyen a választásunk.
Szóval egyszer egy ilyen helyen kóstoltam mindenféle töltött dolgot (padlizsán, hagyma, paprika és paradicsom), imádtam.
Természetesen a tölteléket mindenki ízesítse, ahogy kedve tartja, ha kolbászt elhagyjuk, akkor vega lesz és úgy is nagyon finom, a görögök nem szoktak kolbászt tenni bele, ez csak az én fejlövésem.
A töltelék 6 nagy paradicsom és 4 nagyobb paprika megtöltésére volt elegendõ, ha kevesebbet készítenél, akkor csak fele mennyiségû rizst használj.
Hozzávalók
10 nagy, zamatos paradicsom
töltelék
1 bögre rizs (Jázmin)
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
5 dkg füstölt kolbász
2 e.k. zöldborsó
2 e.k. olíva
1 t.k. vad oregánó
1 babérlevél
1 k.k. rozmaring
1 k.k. bors
1 csipet chili pehely
1 t.k. só
1 csipet sáfrány
8 dkg feta
2 bögre víz
+ a kikapart paradicsomok bele
tzatziki
2 kígyóuborka
1 e.k. só
1 vödör 20%-os tejföl
2 gerezd fokhagyma
1/2 maréknyi friss menta
1 k.k. vad oregánó
1 öntet extra szûz olíva
Elkészítés
Elõször is készítsd el a tölteléket.
A kolbászt kockázd fel és 2 kanál olíván pirítsd át.
Amikor kiengedte a zsírját egy szûrõkanállal szedd ki a serpenyõbõl és tedd félre.
A visszamaradt zsiradékra dobd rá az apróra vágott vöröshagymát és dinszteld üvegesre.
Az üveges hagymára borítsd a rizst. Forgasd jól át, hogy mindenhol bevonja a zsiradék, tedd hozzá a fûszereket, majd öntsd fel a dupla mennyiségû vízzel. Amikor már langyos a víz, akkor mehet bele a sáfrány.
Forrald jól fel, sózd meg, szórd bele a zöldborsót és fedd le, a lángot pedig vedd takarékra alatta. Hagyd, hogy megpárolódjon.
Közben vágd le a paradicsomok tetejét és egy kiskanál segítségével kapard ki a belsejüket ügyelve, hogy a szélsõ húsa a helyén maradjon, mert az adja meg a tartásukat. A kikapart levet és húst egy tálban gyûjts össze és keverd a rizshez.
Legvégül, a már elkészült rizshez add az apróra morzsolt fetát és a megsütött kolbászkockákat.
A töltelékkel töltsd meg a paradicsomokat, nyugodtan púpozhatod.
Tedd hõálló tálba, rakosgasd rá a kalapokat, locsold meg extra szûz olívával, sózd és borsozd meg a paradicsomokat, majd told a 190 fokra elõmelegített légkeveréses sütõbe 25-30 percre.
A tzatzikihez reszeld le az uborkákat (káposztareszelõ) és sózd le.
Hagyd állni 10-05 percet, majd alaposan facsard ki.
Egy tálba borítsd a sûrû tejfölt, reszeld bele a fokhagymákat, keverd el, majd jöhet hozzá az uborka.
A mentát aprítsd apróra, szórd a saláta tetejére, szórd meg oregánóval és locsold meg extra szûz olívával.
Tálaláskor kanalazd a salátát egy tányérra, lapogasd el, majd ültess rá 2 paradicsomot.
Az elkészült paradicsomok vagy paprikák héja nagyon könnyen, egy mozdulattal eltávolíthatók. Akit zavar, húzza le.
Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog