TÉSZTA-SZÓSZ POLIPPAL
sponsored links
/SUGO CON I POLIPETTI/
............ ritkán fõzök polipot, bár többet is kerülhetne az asztalra, mert nagyon
finom. Ritkán jutok kis polipokhoz (polipetti), a halasnál legtöbbször a szép nagy
példányok találhatóak, az meg a mi kis családunknak túl sok (4-5 kilósak). A halas
bácsi meg nem fogja nekem kettévágni szegény állatot ? Egyszer vettem
karácsonyra egy 5 kilósat, és 4-en alig birtuk megenni.... :) Ez a recept az igazi,
legegyszerûbb változat, nápolyi eredetû... bár egész Italiában ez a legelterjedtebb..
Spagettivel a legigazibb, de én most rövid tésztát választottam hozzá...
Hozzávalók (4 személyre)
40 dkg spagetti (vagy izlés szerinti tészta)
50 dkg polip(etti)
40 dkg paradicsom konzerv
5 evõkanálnyi olivaolaj
2-3 gerezd fokhagyma
friss petrezselyemzöld, só
erõs paprika (fakultativ)
A polipokat megmossuk, megtisztitjuk, és nagyobb darabokra vágjuk.
Egy magas falú edénybe öntjük az olivaolajat, és megfuttatjuk rajta az
apróra vágott fokhagymát.
Beletesszük a megtisztitott polipot, és néhány percig fakanállal
megkeverve átforgatjuk közepes lángon.
Felöntjük a paradicsommal, 1-2 pohár vizet is adunk hozzá (hiszen a fõzési
idõ kb 1 órahossza lesz, a polipok nagyságától függõen), sózzuk, és a
lángot lejjebb véve lassú tûzön addig fõzzük, amig a villát beleszúrva
puhának találjuk. (közben a vizet pótolhatjuk)
A tésztát lobogó sós vizben kifõzzük és leszûrjük. A tésztát egyenesen
a megfõtt szószba öntjük, átkeverjük.
Tányérokra szedjük, és bõven meghintjük vágott petrezselyemzölddel,
izlés szerint erõs paprikával izesitjük.
(Megjegyzés: az erõs paprikát a fokhagymával együtt is megfuttathatjuk
az olivaolajon, de akkor számitsunk rá, hogy az egész szósz pikáns lesz,
tehát gyerekek nem fogyaszthatják)
............ ritkán fõzök polipot, bár többet is kerülhetne az asztalra, mert nagyon
finom. Ritkán jutok kis polipokhoz (polipetti), a halasnál legtöbbször a szép nagy
példányok találhatóak, az meg a mi kis családunknak túl sok (4-5 kilósak). A halas
bácsi meg nem fogja nekem kettévágni szegény állatot ? Egyszer vettem
karácsonyra egy 5 kilósat, és 4-en alig birtuk megenni.... :) Ez a recept az igazi,
legegyszerûbb változat, nápolyi eredetû... bár egész Italiában ez a legelterjedtebb..
Spagettivel a legigazibb, de én most rövid tésztát választottam hozzá...
Hozzávalók (4 személyre)
40 dkg spagetti (vagy izlés szerinti tészta)
50 dkg polip(etti)
40 dkg paradicsom konzerv
5 evõkanálnyi olivaolaj
2-3 gerezd fokhagyma
friss petrezselyemzöld, só
erõs paprika (fakultativ)
A polipokat megmossuk, megtisztitjuk, és nagyobb darabokra vágjuk.
Egy magas falú edénybe öntjük az olivaolajat, és megfuttatjuk rajta az
apróra vágott fokhagymát.
Beletesszük a megtisztitott polipot, és néhány percig fakanállal
megkeverve átforgatjuk közepes lángon.
Felöntjük a paradicsommal, 1-2 pohár vizet is adunk hozzá (hiszen a fõzési
idõ kb 1 órahossza lesz, a polipok nagyságától függõen), sózzuk, és a
lángot lejjebb véve lassú tûzön addig fõzzük, amig a villát beleszúrva
puhának találjuk. (közben a vizet pótolhatjuk)
A tésztát lobogó sós vizben kifõzzük és leszûrjük. A tésztát egyenesen
a megfõtt szószba öntjük, átkeverjük.
Tányérokra szedjük, és bõven meghintjük vágott petrezselyemzölddel,
izlés szerint erõs paprikával izesitjük.
(Megjegyzés: az erõs paprikát a fokhagymával együtt is megfuttathatjuk
az olivaolajon, de akkor számitsunk rá, hogy az egész szósz pikáns lesz,
tehát gyerekek nem fogyaszthatják)