Tzatzikis csirkesaláta pitában, édesburgonyacsipsszel
sponsored links
Nem is tudom már annak az idejét sem, mikor készítettem pitát, pedig nagyon szeretjük. Fõleg nyáron, amikor grillezni lehet a húst és a zöldségeket, jól megpakolni... na jó nem is írom tovább, szerintem a képek mindent elárulnak.
A recept megjelent a Kifõztük gasztromagazin júliusi számában is.
Tzatzikis csirkesaláta pitában, édesburgonyacsipsszel
Hozzávalók 8 pitához
a csirkesalátához:
50 dkg fõtt csirkemellfilé
1 kígyóuborka
5 dl görög joghurt
10 dkg kockára darabolt feta
2 teáskanál tzatziki fûszerkeverék
1 evõkanál frissen facsart citromlé
1 csokor apróra vágott friss kapor
a pitához:
20 dkg tönkölyliszt
10 dkg liszt + kevés a nyújtáshoz
1,5 dkg friss élesztõ
1 kávéskanál só
1 teáskanál cukor
2 dl víz
1 evõkanál extraszûz olívaolaj
a csipszhez:
2 édesburgonya
2 dl olaj
1 teáskanál morzsolt rozmaring
1/2 teáskanál morzsolt kakukkfû
fleur de sel
továbbá:
salátalevelek
Elkészítés:
Az uborkát kis lyukú reszelõn lereszeljük, sózzuk, és félretesszük 1/2 órára. A levét kinyomjuk, az uborkát a joghurthoz adjuk. Tzatziki fûszerkeverékkel, citromlével és kaporral ízesítjük. A csirkemellet szálaira szedjük, majd a fetával együtt a joghurtos öntetbe forgatjuk. Tálalásig hûtõbe tesszük.
A tésztához a liszteket kimérjük, elvegyítjük bennük a morzsolt élesztõt, a sót és a cukrot, majd az olívaolaj és a víz hozzáadásával rugalmas tésztát dagasztunk. Kelesztõtálban, szobahõmérsékleten 40 percet pihentetjük. 8 egyenlõ részre osztjuk, mindbõl gombócot formálunk. Az elsõt lisztezett felületen kb. 15 cm átmérõjû körlappá nyújtjuk, sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük. Ugyanígy járunk el a többi tésztával is, majd konyharuhával letakarjuk 15-20 percre. Elõmelegített, 200 fokos sütõben 15-20 perc alatt készre sütjük. Rácsra helyezzük, és hûlni hagyjuk.
Az édesburgonyát meghámozzuk, nagyon vékony karikákra szeljük. Forró olajban kisütjük, papírtörlõre szedjük. Miután lecsöpögtettük az olajat, eltávolítjuk a papírt, és a batátát sóval, fûszerekkel ízesítjük.
Tálaláskor a piták végét levágjuk, és salátalevéllel, tzatzikis csirkesalátával töltjük meg mindegyiket. Az édesburgonyacsipsszel tálaljuk.
A recept megjelent a Kifõztük gasztromagazin júliusi számában is.
Tzatzikis csirkesaláta pitában, édesburgonyacsipsszel
Hozzávalók 8 pitához
a csirkesalátához:
50 dkg fõtt csirkemellfilé
1 kígyóuborka
5 dl görög joghurt
10 dkg kockára darabolt feta
2 teáskanál tzatziki fûszerkeverék
1 evõkanál frissen facsart citromlé
1 csokor apróra vágott friss kapor
a pitához:
20 dkg tönkölyliszt
10 dkg liszt + kevés a nyújtáshoz
1,5 dkg friss élesztõ
1 kávéskanál só
1 teáskanál cukor
2 dl víz
1 evõkanál extraszûz olívaolaj
a csipszhez:
2 édesburgonya
2 dl olaj
1 teáskanál morzsolt rozmaring
1/2 teáskanál morzsolt kakukkfû
fleur de sel
továbbá:
salátalevelek
Elkészítés:
Az uborkát kis lyukú reszelõn lereszeljük, sózzuk, és félretesszük 1/2 órára. A levét kinyomjuk, az uborkát a joghurthoz adjuk. Tzatziki fûszerkeverékkel, citromlével és kaporral ízesítjük. A csirkemellet szálaira szedjük, majd a fetával együtt a joghurtos öntetbe forgatjuk. Tálalásig hûtõbe tesszük.
A tésztához a liszteket kimérjük, elvegyítjük bennük a morzsolt élesztõt, a sót és a cukrot, majd az olívaolaj és a víz hozzáadásával rugalmas tésztát dagasztunk. Kelesztõtálban, szobahõmérsékleten 40 percet pihentetjük. 8 egyenlõ részre osztjuk, mindbõl gombócot formálunk. Az elsõt lisztezett felületen kb. 15 cm átmérõjû körlappá nyújtjuk, sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük. Ugyanígy járunk el a többi tésztával is, majd konyharuhával letakarjuk 15-20 percre. Elõmelegített, 200 fokos sütõben 15-20 perc alatt készre sütjük. Rácsra helyezzük, és hûlni hagyjuk.
Az édesburgonyát meghámozzuk, nagyon vékony karikákra szeljük. Forró olajban kisütjük, papírtörlõre szedjük. Miután lecsöpögtettük az olajat, eltávolítjuk a papírt, és a batátát sóval, fûszerekkel ízesítjük.
Tálaláskor a piták végét levágjuk, és salátalevéllel, tzatzikis csirkesalátával töltjük meg mindegyiket. Az édesburgonyacsipsszel tálaljuk.