Tzatziki
sponsored links
... ami nem az eredeti görög/török recept szerint készült el. Lássuk csak, milyen is az eredeti recept? Egyes források szerint a három alap összetevõn (uborka, joghurt, fokhagyma) kívül borecet is kell bele. Mások szerint kaporral, oreganoval, mentával fûszerezzük salátánkat. Megint mások szerint a citromlé, tejföl és olívaolaj elengedhetetlen hozzá és volt olyan recept is, amelyben fetasajtot írnak kiegészítõként.
Kissé össze voltam zavarodva a sok "eredeti" recepttõl, ezért inkább megkérdeztem görög származású kolléganõmet: hogy is van ez? :)
Kriszti átolvasott néhány receptet velem, némelyiknél eléggé összeráncolta a szemöldökét és azt mondta, hogy õ még nem hallott fetasajtos, kapros, oreganós tzatzikirõl. De mivel õ már Magyarországon született, betudta az õ elmagyarosodott ismereteinek. Viszont anyukája és az idõsebb felmenõi nemcsak görög származásúak, hanem Görögországban születtek és éltek jó ideig, ezért Kriszti õket megbízhatóbb forrásnak tartotta és ki is faggatta a tzatziki rejtelmeirõl.
Anyukája meglepõ, de teljesen logikus választ adott, méghozzá olyant, amilyent nekünk, magyaroknak érteni illik: a görög tzatziki olyan mint nálunk a lecsó. Ahány tájegység, annyiféleképpen készítik és mégis eredeti. Mert nálunk ugye a rizses, a tojásos, a kolbászos, a szalonnás, a tarhonyás lecsó is lecsó. Amit éppen az ízlésünknek, neveltetésünknek, megszokásunknak megfelelõen készítünk. Így tehát elõfordulhat Görögországban mentás, kapros, fetás, borecetes, stb. tzatziki, és az összes változat receptje eredetiként kerül át más országba.
Bármelyik variációt készítjük el, három dologban meg kell egyezniük:
1. uborka az alapja, nem más zöldség
2. sok fokhagymát tegyünk bele
3. nagyon sûrû, zsíros joghurtot keverjünk hozzá, ne legyen leveses a salátánk
Az én tzatzikim a következõképpen nézett ki.
Hozzávalók:
- 2 db kígyóuborka
- 4,25 dl joghurt
- fél citrom leve
- 3 duci gerezd fokhagyma
- ízlés szerint õrölt fehérbors
- só
Az uborkát forró vízben megmostam, két végét levágva, a héjával együtt lereszeltem a nagy lyukú reszelõn. Jól megsóztam és állni hagytam.
Közben a fokhagymát megtisztítottam, összezúztam és belekevertem a joghurtba. Aki szereti és bírja a gyomra a fokhagymát, bátran tegyen bele többet, nekünk elég volt ennyi. :)
Kb. fél óra múlva, amikor az uborka már kieresztette a levét, kinyomkodtam és áthelyeztem egy másik tálba. Meglocsoltam a citromlével, leöntöttem a fokhagymás joghurttal és jól összekevertem. Ha szükséges, ízesíthetjük további sóval vagy akár õrölt fehérborssal.
Kissé össze voltam zavarodva a sok "eredeti" recepttõl, ezért inkább megkérdeztem görög származású kolléganõmet: hogy is van ez? :)
Kriszti átolvasott néhány receptet velem, némelyiknél eléggé összeráncolta a szemöldökét és azt mondta, hogy õ még nem hallott fetasajtos, kapros, oreganós tzatzikirõl. De mivel õ már Magyarországon született, betudta az õ elmagyarosodott ismereteinek. Viszont anyukája és az idõsebb felmenõi nemcsak görög származásúak, hanem Görögországban születtek és éltek jó ideig, ezért Kriszti õket megbízhatóbb forrásnak tartotta és ki is faggatta a tzatziki rejtelmeirõl.
Anyukája meglepõ, de teljesen logikus választ adott, méghozzá olyant, amilyent nekünk, magyaroknak érteni illik: a görög tzatziki olyan mint nálunk a lecsó. Ahány tájegység, annyiféleképpen készítik és mégis eredeti. Mert nálunk ugye a rizses, a tojásos, a kolbászos, a szalonnás, a tarhonyás lecsó is lecsó. Amit éppen az ízlésünknek, neveltetésünknek, megszokásunknak megfelelõen készítünk. Így tehát elõfordulhat Görögországban mentás, kapros, fetás, borecetes, stb. tzatziki, és az összes változat receptje eredetiként kerül át más országba.
Bármelyik variációt készítjük el, három dologban meg kell egyezniük:
1. uborka az alapja, nem más zöldség
2. sok fokhagymát tegyünk bele
3. nagyon sûrû, zsíros joghurtot keverjünk hozzá, ne legyen leveses a salátánk
Az én tzatzikim a következõképpen nézett ki.
Hozzávalók:
- 2 db kígyóuborka
- 4,25 dl joghurt
- fél citrom leve
- 3 duci gerezd fokhagyma
- ízlés szerint õrölt fehérbors
- só
Az uborkát forró vízben megmostam, két végét levágva, a héjával együtt lereszeltem a nagy lyukú reszelõn. Jól megsóztam és állni hagytam.
Közben a fokhagymát megtisztítottam, összezúztam és belekevertem a joghurtba. Aki szereti és bírja a gyomra a fokhagymát, bátran tegyen bele többet, nekünk elég volt ennyi. :)
Kb. fél óra múlva, amikor az uborka már kieresztette a levét, kinyomkodtam és áthelyeztem egy másik tálba. Meglocsoltam a citromlével, leöntöttem a fokhagymás joghurttal és jól összekevertem. Ha szükséges, ízesíthetjük további sóval vagy akár õrölt fehérborssal.
Néhány órára hûtõbe helyeztem, hogy jól összeérjenek az ízek, majd fûszeres, héjában sült újburgonyával fogyasztottuk. Nagyon jól passzoltak egymáshoz.