Tunéziai töltött tintahal
sponsored links
A fõzés számomra egy kapocs kultúrák, emberek, idegen országok között. Egy nyelv, amelyet mindenki ért, mindenki szeret és egy finom étel elkészítése közben még láthatatlanul is közös hullámhosszra kerülnek az abban résztvevõk.
Ezért szeretek idõközönként számomra ismeretlen terepre tévedni. Ilyen volt ez a tunéziai fõzõkurzus, ahol Mohamed Boujelben tunéziai séf osztotta meg praktikáit velünk. Elmondta, 1976 óta oktat tunéziai konyhai képzéseken, a tunéziai Toques Blanches egyik alapító tagja és szívügyének tekinti a helyi gasztronómia népszerûsítését és a fiatalok képzését.
Ez a bejegyzés most egy mennyei töltött tintahalról fog szólni. Mindenkit le fogtok nyûgözni vele, ha elkészítitek.
Hozzávalók 4 fõre a tintahalhoz:
4 db normál méretû, tisztított tintahal
12 dkg garnéla
2 db fõtt tojást
1 db nyers tojás
fél csokor petrezselyem
50 dkg fõtt spenót
5 gr szárított menta
10 dkg fõtt rizs
só
õrölt fekete bors
Hozzávalók a mártáshoz:
3 db paradicsom
10 dkg vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj
10 dkg harissa krém
50 dkg sûrített paradicsom
só
õrölt fekete bors
Fõzésre váró betöltött tintahalak |
Elkészítés
?A tintahal csápokat, a garnélát, a petrezselymet, az elõfõzött spenótot és fõtt tojást vágjuk apróra, keverjük össze, sózzuk, borsozzuk.
Fedõ alatt |
?Ezután elkészítjük a szószt, amiben fõni fognak a tintahalak: kis olajon megpirítjuk a paradicsom pürét, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, paradicsomot, paprika krémet, majd sózzuk, borsozzuk.
? Végül a töltött tintahalakat a szószba tesszük és egy fedõvel lefedve, idõnként átforgatva lassú tûzön 20 percig fõzzük.
? Rizzsel és salátával felszeletelve tálaljuk a tintahalat. Részemrõl két plusz tippet adnék Nektek.
Érdemes a paradicsomos szószt átpasszírozni és a tintahal mellé tálalni.
Továbbá a szeleteléssel várjatok egy kicsit, hagyjátok a szószból kivéve hûlni a töltött halat és egy éles kés segítségével egyszerûbb dolgotok lesz a tálaláskor.
Töltött tintahal rizzsel és fûszeres paradicsomszósszal |
Nyomtasd ki a bejegyzést!