TUDOD MIÉRT VESZÉLYES A D-VITAMIN HIÁNYA?
sponsored links
Lassan- ha minden igaz- búcsút inthetünk a télnek? Igaz február utolsó, és a március elsõ napjai kemény fagyokkal, havazással ?örvendeztetnek? meg bennünket, de mindannyian tudjuk (vagy legalábbis reméljük), hogy a rossz után fokozatosan enyhülni fog a zimankó szorítása.
Tél végére szervezetünk vitamin-, és ásványi anyag- raktárai igencsak megcsappannak, szükségessé válhat azok következetes és tudatos feltöltése.
D-vitamin ? ?a sztárvitamin?
Egyre többet hallunk arról, hogy az emberek 95%-a tél végére a hiányától szenved. Kutatások sokasága igazolja, hogy amellett, hogy nélkülözhetetlen a csontrendszer egészségéhez (A D-vitamin (kalciferol) a kalcium és a foszfor felszívódását és a csontokba való beépülését szabályozza) még számos pozitív hatással van a szervezet mûködésére: több mint 800 gént szabályoz, emellett hozzájárul az immunrendszer, valamint a pajzsmirigy megfelelõ mûködéséhez.
D-vitamin hiány veszélyei:
- D-vitamin hiányában (rosszul táplált és napfényhiányban élõ) gyerekeknél az angolkórnak (rachitis) nevezett tünetcsoport alakul ki. Ennek során a csontok mésztartalma csökkenhet, aminek eredményeképpen a beteg csontjai megpuhulnak és a test súlya alatt elgörbülnek, elhajlanak. A rachitises gyermek fejlõdésében visszamarad, kistermetû lesz.
- jelentõsen növeli a halálozást
- növeli a vastagbél- és emlõrák, a szív- érrendszeri betegségek esélyét
- csökkenti a fogamzóképességet
- mivel a D-vitamin az immunrendszer mûködését is szabályozza, hiányában könnyebben alakulnak ki banális fertõzések, illetve megnõ az autoimmun megbetegedések kialakulásának veszélye is
- növeli a depresszió kialakulásának veszélyét
- növeli az agyi érkatasztrófák, a szívizom infarktus, a 2-es típusú diabétesz, a magas vérnyomás és a szívelégtelenség kialakulásának veszélyét
A D-vitamin (kalciferol) antirachitikus vitamin. Elõvitaminja az ergoszterin- amely a bõrben tárolódik, és napozás közben az UV-B sugárzás hatására alakul át D-vitaminná. Áprilistól októberig elég D-vitamin képzõdik, ha a déli órákban napi kb. 20 percet süti a nap az arcot és a fedetlen végtagokat. Fontos tudni, hogy a fényvédõ krémek csökkentik ezt a hatást ? viszont nélkülözhetetlenek a bõrrák megelõzésében.
A D-vitamin minimális mennyiségben, az ételeinkben is jelen van, de hiába eszünk változatosan, sok zöldséget és gyümölcsöt, ezzel sem lehet elegendõ mennyiséget biztosítani a szervezet számára. ( Erre jó példa a tojás, ami ugyan D-vitaminban gazdag ételnek számít, de naponta kb. 30 -at kellene megennünk belõle ahhoz, hogy a megfelelõ D-vitamin szintet elérjük. Ez viszont rendkívül káros lenne a tojás magas koleszterintartalma miatt.)
A legtöbb D-vitamint tartalmazó ételek: zsíros halak - a vadlazac, tonhal, dobozos szardínia, angolna, hering, halmáj. Egyes gombafajták (pld. csiperkegomba), számos tejtermék, máj, és a már fentebb említett tojássárgája.
Hipervitaminozis ? ha a D-vitamin túl sok
Természetesen a D-vitamin túladagolása sem ajánlatos, mert ennek következtében a csontok törékennyé válnak, magasabb lesz a vér kalciumszintje, és idõsebbekben meggyorsul az érfalak elmeszesedése és akár vesekárosodás is kialakulhat.
Kiknek ajánlott a D-vitamin pótlása?
- gyerekeknek legalább 1 éves korig;
- serdülõknek
- várandósoknak és szoptató édesanyáknak;
- krónikus csont-, vese- és májbetegség esetén
- emlõ- és vastagbélrák esetén
- 65 év feletti személyeknek
- a téli idõszak kezdetekor a változókorban, ill. után lévõ nõknek
- mindazoknak, akik csontritkulás elleni kezelésben részesülnek
Honnan vásároljak D-vitamint?
Megbízható helyrõl ? a mennyiséget lehetõleg az orvosunkkal elõre egyeztetve - gyógyszertárból.
Mennyi az annyi?
Arról, hogy mennyit kell szedni belõle, az alábbi táblázat segítséget nyújthat:
csecsemõk | 400-1000 NE |
1-6 éves gyermekek | 600-1000 NE |
6 év feletti gyermekek | 600-1000 NE |
serdülõk | 800-1000 NE |
felnõttek | 1500-2000 NE |
túlsúlyos felnõttek | 3000-4000 NE |
terhes nõk | 1500-2000 NE |