TUDOD MI AZ A 20 OK, AMIÉRT ÉRDEMES PARADICSOMOT ENNI?

2017-08-29

sponsored links


Nos, ha nem, akkor most elárulom?

Mire a cikk végére érsz Te is meggyõzõdéses paradicsom-rajongó leszel, olyan, aki képtelen lesz ellenállni mindennek, ami paradicsommal készül?

Egy kis ismertetõ

Pomme d?ore ? aranyalma, Poma amoris ? szerelemalma.- ilyen nevekkel illeték régen a ma oly közismert és közkedvelt paradicsomot. A burgonyafélék családjába tartozó zöldség õshazája Peru, ahol ma is gyomnövényként él. Mexikóban kezdték el termeszteni, s innen terjedt el. Európába Amerika felfedezése után került. Sokféle változata ismert: alakja, színe határozza meg jellemzõ tulajdonságait: a sárgától a sötét bordóig, a hosszúkástól a kerekig, a picike koktélparadicsomtól a 10 cm-eres átmérõjû steakparadicsomig nagyon változatos a kínálat.



Táplálkozás-élettani jelentõségét rendkívül magas vitamin-és ásványi-anyagtartalma, és antioxidáns tartalma adja.

Tartalma (100 grammonként)
C-vitamin
19 mg
B1-vitamin
57 ?g
B2-vitamin
35 ?g
B6-vitamin
100 ?g/
biotin
4 ?g
folsav
22 ?g
E-vitamin
813 ?g
A-vitamin
97 ?g
béta-karotin
593 ?g
K-vitamin
5,6 ?g
foszfor
22 mg
Nátrium
3 mg
Kálium
235 mg
Kalcium
9 mg
Magnézium
11 mg
Vas
316 ?g
Réz
57 ?g
Cink
152 ?g
Mangán
108 ?g
Szelén
1 ?g

20 ok, amiért érdemes fogyasztani:


  1. Alacsony energiatartalma miatt (73 kJ/17 kcal ? 100 grammonként), a fogyókúrás étrend szerves részét képezheti, és a cukorbetegségben szenvedõk is bátran fogyaszthatják.
  2. Kiemelkedõ antioxidáns hatását magas likopin tartalmának köszönheti. Kísérleti eredmények bizonyították, hogy a szabadgyökök és a reaktív oxigén molekulák számos megbetegedés kialakulásáért felelõsek, és az öregedés folyamatát is gyorsítják. A növények a napfény és az oxigén által kiváltott oxidációs stressz leküzdésére antioxidáns jellegû molekulákat termelnek. Ezek az anyagok az emberi szervezetben hasznos, új antioxidáns tulajdonságú vegyületek kiindulási forrásai lesznek, és így megelõzõ hatással rendelkeznek különbözõ daganatos, immun-, szív- és érrendszeri megbetegedést illetõen. A paradicsom, ill. a paradicsomból készült ételek fogyasztásával csökken bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának kockázata és ez a kedvezõ hatás a paradicsom antioxidáns molekuláinak, vagyis a karotinoid, polifenol, flavonoid ill. C-vitamin tartalmának köszönhetõ.
  3. a rendszeres paradicsomfogyasztás csökkenti különbözõ rákos megbetegedések kialakulásának esélyét. Jó tudni, hogy a paradicsom kedvezõ hatását a fõzés és egyéb feldolgozás  szerencsére nem befolyásolja.
  4. bõrgyógyító hatással is rendelkezik, így hatásosan alkalmazható különbözõ csípések, gyulladások kezelésére
  5. jó hatással van az egész szervezetre, többek között a májra, a mellékvese mûködésére, és csökkenti a prosztatarák kifejlõdését. Az egyik legfõbb antioxidánsként a rákos sejtek kialakulását gátolja.
  6. káliumtartalmának köszönhetõen a paradicsomlé tisztítja a vért, míg a többi benne elõforduló ásványi anyag a vérben lévõ mérgeket képes eltávolítani.
  7. gyógyítja az ízületi gyulladást, a reumát, a köszvényt, a gyulladásos betegségeket (vese, húgyhólyag),
  8. magas víztartalma akadályozza a vér besûrûsödését
  9. serkentõleg hat az immunrendszer mûködésére
  10. gyógyítja a napégette bõrt: amit A-vitamin tartalmának köszönhetünk,
  11. a paradicsom külsõleg is hat. Ha nehezen gyógyuló sebre paradicsom-pakolást teszünk, megtisztítja a sebet és környékét, fertõtlenítve azt, elõsegíti a minél gyorsabb gyógyulást.
  12. a paradicsom rendkívül gazdag antioxidáns vegyületekben, elsõsorban a piros színét biztosító likopinban. A likopin nagyon jól hasznosul az emberi szervezetben és szabadgyök fogó tulajdonsága révén számos betegség kialakulását elõzheti meg.
  13. érfalvédõ hatással bír. 15 napon keresztüli rendszeres paradicsom, vagy paradicsomtermék (ketchup, szósz, sûrített paradicsom, paradicsomlé, stb.) jelentõsen növeli a vérzsírok oxidációval szembeni védelmét.
  14. a paradicsomot prosztata daganatok esetében találták nagyon hatékonynak, de beszámoltak emésztõszervi és mellrákok megelõzésében mutatott kedvezõ hatásáról is. Igazolták, hogy minél magasabb a vérben a likopin szint, annál kisebb az esélye a rosszindulatú daganatok kialakulásának
  15. a paradicsom az eddigi vizsgálatok szerint védelmet nyújt a szívbetegségek, elsõsorban a szívinfarktus ellen: hatóanyagai képesek gátolni a vérrögképzõdést,
  16. védi a vörösvértesteket, ami segít a vérszegénység kialakulásának megelõzésében
  17. képes fokozni az immunrendszer aktivitását, és ez által a betegségekkel szembeni védelemben
  18. a népgyógyászatban a paradicsom fogyasztását napsugárzás elleni védelemre, emésztési zavarokra, májregenerálásra, salakanyagok eltávolítására, valamint ízületi gyulladásokra ajánlják.
  19. serkenti az emésztést, oxálsav tartalma miatt azonban a különbözõ kõ-betegségekben (epe, vesekõ) szenvedõknek óvatosan kell fogyasztaniuk
  20.  sokféleképpen fogyasztható: nyersen-salátákba, fõzve, mártásnak, levesnek, szósznak?

Folytats a blogon ... eletrecept.blogspot.com/2017/08/tudod...

sponsored links

Keres?s