TUDJ MEG MINDENT A TOJÁSRÓL 1.rész

2018-03-14

sponsored links


Tojás ? az egyik legfontosabb, és legsokoldalúbban felhasználható élelmiszer. Most- így Húsvét elõtt többszörösen is aktuális foglalkoznunk vele ? tudj meg Te is minél többet róla!
A világ, és az elemek, az élet és a termékenység jelképe ? a korai kereszténységben az újjászületés szimbóluma.
A tojás õsidõk óta az egyik legalapvetõbb és legértékesebb táplálék: elsõrendû, teljes értékû fehérje- és tökéletes zsírösszetétele mellett forrása sokféle vitaminnak és élettanilag fontos ásványi anyagnak. Rendszeres fogyasztása évezredekre nyúlik vissza. Magas  biológiai értéke miatt, akár ? egyedüli ételként is megállná a helyét, szénhidráttal és rosttal körítve, C-vitaminnal kiegészítve. Más ételekhez képest kicsi a kalóriaértéke, a fogyókúrák kiváló alkotója - egy egész tojás energiatartalma 75 kcal.
Magyarországon leggyakrabban fogyasztott tojásfajta: a tyúktojás. Az átlagos méretû tojás súlya 50-63 gramm. A tojás súlyának 12%-át adja a tojáshéj, 58 %-át a fehérje, 30%-át a sárgája. A tojás héja fehér vagy barnás színû, attól függõen milyen fajtájú tyúk tojta ? ez a tojás minõségét nem befolyásolja. A tojás sárgájának színe a takarmányozás függvényében változik: a zöldtakarmány zöldesre, a szójaliszt pirosasra, a kukorica pedig mély-sárgára színezi.

+1 recept


OLASZ SPENÓTOS TOJÁS
Hozzávalók: 4 db kemény tojás, 1 kg spenót, 3 dkg vaj, 3 dkg liszt, 3 dl tej, 2 evõkanál tejföl, 5 dkg reszelt ementáli sajt, só, bors, õrölt szerecsendió


A spenótot megtisztítjuk, megmossuk, és forró vízben 6 percig fõzzük, lecsepegtetjük. A vajból, lisztbõl, tejbõl bechamel mártást készítünk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk õrölt szerecsendióval, jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, és még egyszer forráspontig hevítjük. Kivajazunk egy tûzálló tálat. Az elkészített spenótot összevágjuk, hozzáadunk két evõkanálnyi mártást, jól összekeverjük, és beterítjük a kivajazott tálba. A fõtt tojásokat megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk, és a spenót tetejére rakjuk. Befedjük a megmaradt mártással, megszórjuk a reszelt ementáli sajttal. Elõmelegített sütõben aranysárgára pirítjuk. Azonnal, forrón tálaljuk.

Folytats a blogon ... eletrecept.blogspot.com/2018/03/tudj-...

sponsored links

Keres?s