Trofie
sponsored links
Van egy jegyzetem, a blog indulásakor nyitottam TISZTATÉSZTA felirattal. Mindent tartalmaz, a megvalósult (mit-, mikor-, mirõl írtam) és a tervezett projekteket. Egyre több tésztaforma neve van belevésve és egyre több van kipipálva. De nem csak egyszerûen kipipálva... a tészta egy életérzést képvisel és minden tésztának/tésztaformának van egy hangulata, minél több tésztát formázok, annál közelebbi kapcsolatba kerülök vele. Kezdem megismerni és egyben kiismerni. Sok mindenre megtanít... türelemre int, nyugalmat áraszt, mindez által szeretetet sugároz. Megmutatja miként bánjak vele... engedem magam vezetni, átadom magam a hangulatnak és ezt meghálálja, mert mindig hagyja, hogy tökéleteset alkossak belõle. :)
Trofie
Bár az alakja és a szerkezete eltérõ, a trofie, a liguriai gnocchi. Összehasonlíthatatlan, hisz az egyik hosszúkás és vékony, a másik zömök és vastag. Készülhet teljes kiörlésû vagy finom búzalisztbõl, de a tésztájához ízlés szerint adagolható gesztenyeliszt vagy búzakorpa is. Az orsó alakú metéltet babbal és burgonyaszeletekkel együtt fõzik ki, majd pestót adnak hozzá. (Forrás: Olasz Kulinária - Vince Kiadó)
Mint minden tészta, a trofie is többféle technikával készíthetõ. Én háromféle technikát próbáltam ki, s végül azt választottam, amely által a tészta a legszebb formát öltötte.
Trofie kézzel formázva
Hozzávalók:
300 g durumliszt
150 ml kézmeleg víz
csipet só
Szitáljuk a lisztet egy tálba, keverjük el benne a sót, majd a vizet fokozatosan adagolva hozzá, gyúrjunk belõle kemény tésztamasszát. Lisztezzünk be egy sima munkafelületet és gyúrjuk a tenyerünk párnás részével, míg sima és ...