Tradicionális Brioche di Pasqua, vagyis olasz Húsvéti Kalács
sponsored links
Nyakunkon a Húsvét, s ilyenkor mindenki szeret különféle kalácsokat készíteni. Én a múltkori nápolyi torta után egy tradicionális kalácsot hoztam, ami északtól délig minden konyhában megtalálható Húsvétkor.
TRADICIONÁLIS BRIOCHE DI PASQUA
Hozzávalók - 4-6 darabhoz -
- 2 db. tojás
- 60 dkg liszt
- 3 dl tej
- 7,5 dkg vaj
- 11 dkg cukor
- 1 csipet só
- 0,5 csomag friss élesztõ
- 4-6 db. fõtt tojás
- egy kellemes húsvéti pillanat
- egy kellemes húsvéti pillanat
Elkészítés
A tejet meglangyosítjuk, belekeverünk 1 ek. cukrot és belemorzsoljuk az élesztõt. Meleg helyen 10 percig futtatjuk.
Ez idõ alatt a lisztet összekeverjük a maradék cukorral, sóval, a felolvasztott és szoba hõmérsékletûre visszahûtött vajjal, a tojással, majd hozzáadjuk az élesztõs tejet és a kellemes húsvéti pillanatot.
Összegyúrjuk, majd 10 percig alaposan gyúrjuk még, hogy egyenletes tésztát kapjunk. Ezután folpakkal lefedjük és kb. 1 óra alatt a kétszeresére kelesztjük.
Ha kész, 4-6 részre vágjuk a tésztát, minden részt elharmadolunk, s egyforma hosszúságú és vastagságú rudakat formálunk belõle, majd copffonással összefonjuk. Ha kész, körbe tekerjük és egy fõtt tojást helyezünk mindegyik tetejébe.
Ezután ismét kelesztjük min. fél órát, majd 200 fokos sütõben 25 perc alatt megsütjük.
Díszíthetjük cukormázzal, vagy megkenhetjük cukorsziruppal és így szórhatunk bele apróra vágott magokat, fantázia kérdése.