Torvald
sponsored links
Ülj le ide, Torvald! Most sokat kell beszélnünk egymással… – közöltem a házastársammal, amire õ nagyon hülyén nézett, láttam átsuhogni az arcán, hogy ki az úristen az a Torvald?, de még inkább: mit keresett itt?. látva a komoly agymunkát, elröhögtem magam: valószínûleg ekkor IS hiányzott a magyaróráról, úgyhogy kapott támpontot: Nóra – erre visszajött egy “szerepel a Sirályban? én csak azt olvastam” mondat, ami után úgy gondoltam, inkább igyunk meg egy sört.
alább pedig egy olyan szépre sült süti, hogy azóta is vele álmodok, ha szépet akarok álmodni – bár ez a képeken nem látszik, mert aznap a családom összes tagjának sokkal fontosabb volt a Köröspart, mint az én fotográfusi kiteljesedésem, úgyhogy kaptam 5 percet a megörökítésre.
Hozzávalók
- 3.5 dkg liszt
- 2 ek zabpehely
- 2 ek barnacukor
- 2 ek mák
- 1/4 tk õrölt fahéj v. kardamom
- csipet só
- 2 ek vaj, szobahõmérsékleten
- 21 dkg liszt
- 1.5 tk sütõpor
- 2 ek mák
- 0.5 tk só
- 11 dkg cukor
- 1 citrom héja, reszelve
- 1.25 dl olaj (vm semleges ízû, én újabban repcét használok)
- 3 tojás
- 2.5 dl joghurt
- 2 ek citromlé
- 21 dkg kimagozott meggy (friss v. fagyasztott) - vagy bármilyen egyéb bogyós
Know-how
- a zabpelyhes szórat hozzávalóit a vaj kivételével egy tálkában összekevertem, majd a puha vajjal összemorzsoltam - a cél a morzsás állag elérése. félretettem.
- a tésztához a lisztet, sütõpor, sót, mákot összekevertem egy tálban.
- egy másik tálban a cukrot és a reszelt citromhéjat nagyon alaposan össze (kellett volna) dörzsölni (hogy a citromhéj illóolajai átjárják a cukrot - de én ezzel nem tököltem).
- a citromos cukorhoz hozzáadtam az olajat, a citromlevet, a tojásokat és a joghurtot - összekevertem.
- a nedves részhez hozzáadtam a szárazat (egyszerre) és lazán összekevertem. a végén beleforgattam a meggyet. (ha fagyasztott a gyümölcs, még fagyott állapotban kell beleforgatni a tésztába.)
- a masszát egy sütõpapírral kibélelt kenyérsütõ tepsibe öntöttem, a tetejét megszórtam a zabpelyhes morzsával és 45-50 perc alatt megsütöttem. (tûvel lehet ellenõrizgetni a készültségi fokot - amikor tisztán jön ki a tésztából, akkor van kész.)