Tortillas, Tacos, Buritos, Carnitas, vagy amit akartok

2012-05-27

sponsored links

"Barriga llena, corazón contento"

 A mexikói konyha egy nagy, felfedezetlen terep még számomra. Mondjuk ezzel gondolom sokan így vannak, a csilisbab és taco után megáll a tudomány. Pedig ahogy olvasgattam azért van még ez az arrafele. Olyat is találtam aki szerint az egyik legbonyolultabb és legsokrétûbb konyha a világon. Lehet benne valami, ha a naív szemlélõ számára ugyanolyannak tûnõ ételt egybõl egy tucat névvel illetik. Például Taco ha simán félbehajtjuk a tortillát, és erre teszünk ezt-azt. De egybõl Burito, ha már fel is tekerjük és becsomagoljuk. Az egyes alcsoportokról már nem is beszélve, mert ugye azokból is akad jó pár.
Carnitas, ha a húst pirítjuk, hosszú ideig pároljuk, majd kis darabokra szedjük. Alapvetõen disznóhúsból, ezért nem is vagyok benne biztos, hogy tegnap ez készült. Mindenesetre a hús egyben sült, párolódott fûszeres paradicsomszószban.
Aztán taco-ként tálalódott, de mivel nemigazán bírtam elszelni a tortillát, ezért burito-ként fejezte be rövid pályafutását.
Jaigen a  tortilla. Ez is megér egy misét. Például most így hirtelen nem tudnék olyasmit mondani a nyershús evésén kívül, ami 10 000 évre visszavezethetõ, pedig a mindentudó wiki szerint errõl lenne szó.
 
Ennek egyébként nagyon megörültem, nem kevés receptet megnéztem mire meglett a befutó. Egyszer már próbálkoztam vele, de akkor olyan lett, mint a chips, nemigazán nyerte el a tetszésemet, szóval kicsit szkeptikusan álltam most hozzá.
Mindenütt a rendkívül könnyen beszerezhetõ masa harina-val riogattak, meg hogy anélkül el is lehet felejteni a dolgot. Aztán kiderült, hogy ebbõl is kétfajta változat van, a kukoricás, és a lisztes. Mármint a tortillából. Az elõbbihez kell a masa harina, az utóbbihoz meg értelemszerûen liszt. És, ami a legfontosabb a koleszterin szinten tartása végett, a zsír. Meg forró víz. Annyira, amennyire csak állja a kezünk. Sütõport írt hozzá szinte minden compadre, ezt mondjuk 10 000 évvel ezelõtt nem tudom melyik ...

Folytats a blogon ... fast-food.blog.hu/2012/05/27/tortilla...

sponsored links

Keres?s