Tortillalap házilag, tönköly- és kukoricalisztbõl
sponsored links
Szeretjük a tortillát, de amikor elolvastuk a csomagoláson, mennyi káros anyag található a bolti változatban, nem vettünk többet. Ennek kb. 2 éve már. Ekkora datálódik, hogy megpróbálkoztam a tortilla házilagos elõállításával, de olyan rosszul sikerült, hogy el is ment tõle a kedvem. Néha bizony ilyen könnyen feladom. :D A kudarc ellenére elõ-elõkerült a gondolat, hogy újra tennem kéne vele egy próbát. A gondolat azonban mégsem volt annyira erõteljes, hogy valóban nekiveselkedjek. Aztán egyszer csak megint bekattant, de akkor annyira nagy erõvel, hogy azon nyomban kirohantam a konyhába, és már kevertem-kavartam is a hozzávalókat. Na persze, ilyen is csak a mesében létezik, úgyhogy töredelmesen be kell valljam, hogy bár a kirohanás meg a lelkesedés része igaz is a mesének, de csak azután fogtam hozzá, miután egy rakat receptet áttanulmányoztam. :D Akkor viszont már tényleg siettem a konyhába. :D
Elsõ alkalommal kevesebb kukoricalisztet használtam, és az eredménnyel abszolút elégedett voltam. Ezen felbátorodva, 2. alkalommal már fele-fele arányban mertem keverni a liszteket, sõt sütõporom nem lévén, szódabikarbóna és citromlé összeházasításával mentettem meg a helyzetet. Miután így is klassz eredményt értem el, nem kísérleteztem tovább. :)
A tortillám színe gyönyörû sárga a kukoricalisztnek köszönhetõen, és ha odafigyelünk a készítésére, nem lesz sokkal törékenyebb a sima lisztes testvérénél. :)
Az elsõ alkalom óta már 3-szor is megsütöttem, sõt ezúttal Anya is tõlem rendelte, ezért most dupla adag készült. :)
Tervben van az egyéb lisztbõl, ill. más hozzávalókból lévõ változatok elkészítése is, mert igen izgalmasnak találtam a neten látott tortillavariációkat :)
Elsõ alkalommal kevesebb kukoricalisztet használtam, és az eredménnyel abszolút elégedett voltam. Ezen felbátorodva, 2. alkalommal már fele-fele arányban mertem keverni a liszteket, sõt sütõporom nem lévén, szódabikarbóna és citromlé összeházasításával mentettem meg a helyzetet. Miután így is klassz eredményt értem el, nem kísérleteztem tovább. :)
A tortillám színe gyönyörû sárga a kukoricalisztnek köszönhetõen, és ha odafigyelünk a készítésére, nem lesz sokkal törékenyebb a sima lisztes testvérénél. :)
Az elsõ alkalom óta már 3-szor is megsütöttem, sõt ezúttal Anya is tõlem rendelte, ezért most dupla adag készült. :)
Tervben van az egyéb lisztbõl, ill. más hozzávalókból lévõ változatok elkészítése is, mert igen izgalmasnak találtam a neten látott tortillavariációkat :)
15 dkg fehér tönkölybúzaliszt
15 dkg kukoricaliszt
1 mk. sütõpor vagy 1/3 mk. szódabikarbóna
1 tk. só
5 ek. napraforgóolaj vagy más, semleges ízû olaj
kb. 1,5 dl víz
(szódabikarbóna használata esetén 1 tk. citromlé)
elkészítés:
- A sóval, sütõporral (vagy szódabikarbónával) elvegyített lisztkeverékhez adjuk az olajat és fokozatosan adagolva annyi (citromos) vizet, amennyitõl összeáll. Villával összekeverjük, majd kézzel gyúrjuk se nem túl lágy, se nem túl kemény tésztává.
- A kész tésztát 8 részre vágjuk, mindegyiket meggömbölygetjük, majd a tésztagombócokat lisztezett felületre téve letakarjuk, és fél órát pihenni hagyjuk.
- Liszttel enyhén hintett deszkán, a tészta felületét is kicsit meglisztezve, 20-22 cm átmérõjû, 1 mm vékony körlapokká kinyújtjuk, miközben 90°-kal el-elforgatjuk, hogy a tortilla szép kerek legyen.
- Egy tortillalapot a nyújtófa segítségével a zsiradékmentes, felhevített palacsintasütõ serpenyõbe fektetünk, és kis-közepes lángon mindkét oldalán pár pillanat alatt kisütjük. (Amint elkezd hólyagosodni a tészta, máris megfordíthatjuk. Ha tovább sütjük, kiszárad és törékennyé válik.)
- Ahogy kisült, tányérra tesszük, és nedves + száraz konyharuhával letakarjuk, amíg a többit is elkészítjük. (Így még hajlékonyabb lesz, és nem fog törni.) Azon melegében tetszés szerint töltjük.
Ha egy késõbbi alkalommal szeretnénk felhasználni, akkor miután a lapok teljesen kihûltek, nejlonzacskóba csomagolva lefagyasztjuk. Fogyasztás elõtt szobahõmérsékleten kiolvasztjuk, és tetszés szerinti módon felhasználjuk.
Megjegyzés:
Fontos, hogy sütés közben a láng ne legyen túl nagy, de túl kicsi se, különben a tészta túl hamar megég, ill. nem lesz szép hólyagos.
A tortillalapból taco, quesadilla, burrito, enchillada, fajita, tortilla tekercs, nachos (azaz tortilla csipsz), tostada, gordita, pupusa, stb. készíthetõ.