Tortilla de patatas: vajon Xaviék is ezt eszik?
sponsored links
A spanyolok történelmi EB-gyõzelme után azt hiszem eljött az idõ, hogy ne csak az ibériai focicsapat kezdõ 11-ét fújjuk kívülrõl, de kicsit a spanyol gasztronómiával is képbe kerüljünk. Nem méltó, hogy a magyar embernek a tortilláról legjobb esetben is csak azok a tortillatekercsek jussanak eszébe, amit a hazai gyorséttermek és mexikói kajáldák árulnak ilyen név alatt. A tortilla ugyanis nem csak és kizárólag egy feltekerhetõ kukoricalepény, hanem a tapas bárok egyik legautentikusabb fogása, a spanyol sörkorcsolyák zsíros deszkája. Amit nem feltekerni kell, hanem felszeletelni, mint egy dobostortát. A klasszikus tortilla de patatas - ahogy a neve is elárulja - krumpliból készül, ha nagyon leegyszerûsítjük, akkor egyfajta krumplis omlett. De ez kb. csak annyira igaz, mintha a töki pompost baconos pizzának titulálnánk. A tortilla de patatas az tortilla de patatas, üzenem ezt a kedves családomnak is, akik a frissen tányérra borított tortillát meglátva rakott krumplit emlegettek. Hiába, az ember nem lehet próféta a saját "családjában", én sem tudtam meggyõzni õket arról, hogy amit látnak, az nem a nagyi újragondolt rakott krumplija. És hogy hogyan kell megcsinálni? Például így:
Hozzávalók:
- 80 deka krumpli
- 6 nagy tojás
- 1 fej vöröshagyma ...