Torta Mimosa - egy nõnapi édesség
sponsored links
Ami nálunk a hóvirág, az aranyesõ,-,mint elsõ tavaszi virág, az olaszoknál az, a Mimóza..
A virág beszerzése nem kisebb logisztikai feladat elé állította az általam harmadikként felkeresett virágboltot, de összejött,sikerült pár ágat kapnom.
Ez a kedves, élénksárga apróvirágú, az akácfélék családjába tartozó növény, januártól-márciusig virágzik és az olasz férfiak nõnap alkalmából kedveskednek egy-egy ág Mimózával.
A növény Tasmaniából (Ausztrália) származik, Toscana tengerpartjain sok van belõle.
Nemcsak a családtagok, a kollégák, az ismerõsök, hanem az üzletekben, a szupermarketekben is: március 8-án minden hölgyvásárló kap egy szálat.
A nõi lélek puhaságát, bársonyosságát,
a törékenységet szimbolizálja.
Ezt az ünnepet egy csodás tortával koronázzák meg, a torta külsejét piskóta morzsával beborítva emlékeztet a Mimosa virágjára, így vált a Nemzetközi Nõnap szimbólumává és Észak-Olaszországban különösen elterjedt.
Hozzávalók:
(2 db 20 cm-es piskóta tortalaphoz)
4 egész közepes tojás
8 tojássárgája
200 g nádcukor
200 g liszt
40 g burgonyakeményítõ
csipet só
csipet só
A krémhez:
300 ml friss tej
300 ml tejszín
200 g cukor
8 tojássárgája
55 g liszt
vaníliapaszta v.rúd kikapart magja
kezeletlen reszelt citromhéj
kezeletlen reszelt citromhéj
Szirup:
100 ml víz
ennek híján, Cointreau likõrrel
(a kristálytiszta likõr - amely a világ legegzotikusabb tájain érõ, édes és keserû narancs héjának keverékén alapul)
vagy más likõrrel: én mandula vagy citrusokból készült likõrrel is el tudom képzelni..
50 g cukor
Tejszínhab:
200 ml 30%-os tejszín (állati)
Elkészítése:
Piskóta:
Készíts elõ 2 db kb. 20 cm-es tortakarikát, sütõpapírral béleld ki. A sütõt 180 °C-ra melegítsd elõ.
1.Az egész tojásokat és a tojássárgákat a cukorral, csipet sóval tedd a keverõtálba és magas fokozaton keverd jó habosra.
2.A lisztet és keményítõt szitáld át és egy spatulával óvatosan keverd a tojásos keverékhez.
3.Felezd el a két tortakarikába, simítsd el és süsd meg kb. 30 perc alatt. Ha már érzed az illatát, hamarosan elkészül.
A kisült tortakarikákat én a karikák oldalára állítva szoktam kissé kihûteni, majd lehúzom a papírt róla és egy késsel körbevágom a karika peremét, így már szépen elválik annak falától. Hagyd teljesen kihûlni, majd vágd 3 egyenlõ rétegre-a középsõt tedd félre, mindkét karikánál-
(ez kerül felkockázva a tetejére).
Piskóta:
Készíts elõ 2 db kb. 20 cm-es tortakarikát, sütõpapírral béleld ki. A sütõt 180 °C-ra melegítsd elõ.
1.Az egész tojásokat és a tojássárgákat a cukorral, csipet sóval tedd a keverõtálba és magas fokozaton keverd jó habosra.
2.A lisztet és keményítõt szitáld át és egy spatulával óvatosan keverd a tojásos keverékhez.
3.Felezd el a két tortakarikába, simítsd el és süsd meg kb. 30 perc alatt. Ha már érzed az illatát, hamarosan elkészül.
Közben elkészítheted a krémet:
1.A tejet és a tejszínt forrald fel.
2. Egy másik tálben a tojások sárgáját a cukorral keverd el egy fakanállal, add hozzá a szitált lisztet, a vaníliát valamilyen formában, keverd jól át, a forró tejbõl tégy hozzá egy merõkanálnyit-keverd simára.
3. Most már visszaöntheted a forró tejes-tejszínhez és sûrûsödésig folyamatosan keverd.
TIPP: Ha elkészült egy darab folpack-kal vond be a még meleg krémet, de úgy, hogy a krém tetejébe belesimúljon. Így elkerülheted, hogy hûlés közben bebõrösödjön a krémed.
4. Hagyd, hogy kihûljön.
(ez kerül felkockázva a tetejére).
A rétegeket a sziruppal megkenjük:
A cukrot a vízzel és a likõrrel forrald fel, majd hagyd lehûlni.
A karikába tedd az elsõ vékony tortalapot, sziruppal kend át-erre jön a tejszínhab-majd a krém.
Így rétegezd, sorban.
Hagyj krémet a tetejére és az oldala megkenéséhez.
Tedd egy órára a hûtõbe, majd vedd le a karikát és a maradék krémet kend az oldalára és a tetejére. Az apró piskótakockákkal borítsd be, az oldalára is kerüljön bõven.
A cukrot a vízzel és a likõrrel forrald fel, majd hagyd lehûlni.
A karikába tedd az elsõ vékony tortalapot, sziruppal kend át-erre jön a tejszínhab-majd a krém.
Így rétegezd, sorban.
Hagyj krémet a tetejére és az oldala megkenéséhez.
Tedd egy órára a hûtõbe, majd vedd le a karikát és a maradék krémet kend az oldalára és a tetejére. Az apró piskótakockákkal borítsd be, az oldalára is kerüljön bõven.
..és ha ez nem lenne elég, az olaszok minden alkalmat
megragadnak, hogy ünnepeljenek,így minden év február (elsõ v.második) vasárnapján megünneplik a Sagra della Mimosa -t.
Az ünnep egész Liguriában ismert és 1957 óta megrendezik.
Mimóza fesztivál 2014 - Pieve Ligure