Torta l?nyb?cs?ra - ment?s-epres ?tcsokol?d?torta
sponsored links
Nemr?g konstat?ltam, hogy abba a korba ?rtem, hogy a facebook falamat el?ntik az eljegyz?sek, l?nyb?cs?k, esk?v?k ?s babav?r?k fot?i. Mondhatni feln?tt?nk, vagy mi! :)
Egy volt oszt?lyt?rsn?m, nagyon kedves gyerekkori bar?tn?m l?nyb?cs?j?ra k?sz?lt ez a torta. Bel?l laza, tejsz?nes ?tcsokol?d?s kr?met ?s n?mi ?sszemorzsolt, friss ment?val f?szerezett eperhalmot rejtett. A tetej?re az esk?v?i ruh?ja vonalrajzos v?ltozat?t pr?b?ltam meg ?r?k?val felrajzolni - t?bb-kevesebb sikerrel.
Az eg?sz torta ?gy k?sz?lt, hogy kib?rja a t?bb, mint f?l?r?s t?megk?zleked?st a k?nikul?ban: szerencs?mre m?k?d?tt a dolog. :) A sok, keserny?s ?tcsokol?d? a friss, ment?s eperrel nagyon j? kombin?ci?, k?l?n cukrot nem is ig?nyel a kr?m.
Hozz?val?k:
A t?szt?hoz:
5 toj?sb?l kaka?s pisk?ta, vagyis
5 toj?s
5 ev?kan?l cukor
4 ev?kan?l liszt
1 ev?kan?l holland kaka?por
A kr?mhez:
4 dl habtejsz?n
30 dkg ?tcsokol?d? (50%+ kaka?tartalm?)
1 f?l csipet s?
1-2 csomag habfix?l?
30 dkg eper
8-10 friss mentalev?l
A d?sz?t?shez:
1 toj?sfeh?rje
1 ev?kan?l kem?ny?t?
7-10 dkg porcukor
Az alapok:
A pisk?t?t ?rdemes egy-k?t nappal el?re megs?tni, majd h?rom, nagyon v?kony lapra v?gni. El?z? nap, vagy a t?lal?s reggel?n 2 deciliter habtejsz?nt felforr?s?tunk, majd a t?zr?l lev?ve belet?rdelj?k a 30 dekagramm csokol?d?t, ha ig?nyelj?k, akkor itt hozz?adjuk a cukrot ?s a picike s?t is. Megv?rjuk, am?g sz?pen felolvad a tejsz?nben, majd kih?tj?k. Az epret felszeletelj?k ?s az ?sszemorzsolt mentalevelekkel egy t?lba r?tegezz?k ?s ezt is beh?tj?k.
A bet?lt?s technik?ja:
Ha a s?r? csokol?d?kr?m kih?lt, verj?k habb? a marad?k tejsz?nt a habfix?l?val. A felvert tejsz?nhabba ?vatosan belekeverj?k a csokol?d?kr?m fel?t. A marad?k s?r? kr?mb?l n?h?ny ev?kan?lnyit habzs?kba t?lt?nk ?s az alulra ?s bel?lre sz?nt pisk?talapok sz?l?re h?zunk vele k?rbe egy cs?kot. (Figyelem! Mindig az a pisk?talap ker?lj?n a torta tetej?re, ami eredetileg a pisk?ta alja volt: ez tuti biztosan egyenes lesz :) ) Ez majd megtartja a bels? kr?met, de ha a lapok ?sszerak?sakor ki is nyom?dna egy kev?s kr?m, az pont ugyanolyan lesz, mint amivel a tort?t majd bevonjuk.
A most m?r keretezett pisk?talapra halmozzuk r? a tejsz?nhabos kr?m fel?t, r?moljuk r? az eper fel?t, majd helyezz?k r? a k?vetkez?, keretezett lapunkat ?s ism?telj?k meg. Amikor egy-egy lap r?ker?l egy t?ny?rral, vagy a kez?nkkel egyenletesen fentr?l megnyomva lap?tsuk ?ssze egy kicsit: ?gy nem marad bent felesleges leveg?, a kr?m egyenletesen t?lti majd ki a rendelkez?s?re ?ll? helyet, ?s ha m?gis kicsit ferd?lne a torta m?g n?h?ny extra eperszem bedug?s?val ki tudjuk egyenes?teni a lapokat ;)
A bevon?s:
Ha bet?lt?tt?k a tort?t, ker?lj?n vissza a h?t?be, hogy teljesen ?th?lhessen. (Mivel minden r?sz?t el?re beh?t?tt?k, ez nem fog t?l sok?ig tartani.) H?ts?k vissza a bevon?sra sz?nt, marad?k, s?r? kr?met is, de ?vatosan: ebbe annyi csokol?d? ker?lt, hogy k?kem?nyre dermedhet. Akkor dolgozzunk vele, amikor m?g kr?mesen kenhet?! A bevon? kr?met habver?vel kicsit felhabos?thatjuk, majd bevonjuk vele a tort?t. Ut?na megint csak visszaker?l a h?t?be, ahol a s?r? csokibevonat t?nyleg kem?nyre dermedhet rajta.
A d?sz?t?s:
Erre a kem?ny bevonatra egy t? seg?ts?g?vel k?nnyen felkarcolhatjuk a d?sz?t?st.
A toj?sfeh?rj?b?l kem?ny habot ver?nk, majd szint?n a habver?vel hozz?adjuk a kem?ny?t?t ?s a cukrot. ?rdemes olyan ed?nyben k?sz?teni, amivel odatarthatjuk a t?zhely f?l?, egy kicsit ?tmeleg?teni, ?gy biztosan k?nnyebben felold?dik benne a hozz?adott cukor.
A habzs?kra 1-2 millim?teres kimenet? kinyom?fejet tesz?nk, vagy egy vastagabb nejlonzacsk?ba t?ltj?k ?s (!)ut?na(! :D) kilyukasztjuk a zacsk? egyik sark?t egy t?vel. Ezzel ?r?k?zzuk fel a d?sz?t?st a tetej?re.
J?l siker?lt a l?nyb?cs?! S?t, az?ta megvolt az esk?v? is: gy?ny?r?ek, j? kedv?ek voltak, minden remek?l siker?lt! (?n meg b?gtem, mint a z?pores? ;) ) Sok boldogs?got m?g egyszer Zsuzsi ?s Tibi! :)))
Egy volt oszt?lyt?rsn?m, nagyon kedves gyerekkori bar?tn?m l?nyb?cs?j?ra k?sz?lt ez a torta. Bel?l laza, tejsz?nes ?tcsokol?d?s kr?met ?s n?mi ?sszemorzsolt, friss ment?val f?szerezett eperhalmot rejtett. A tetej?re az esk?v?i ruh?ja vonalrajzos v?ltozat?t pr?b?ltam meg ?r?k?val felrajzolni - t?bb-kevesebb sikerrel.
Az eg?sz torta ?gy k?sz?lt, hogy kib?rja a t?bb, mint f?l?r?s t?megk?zleked?st a k?nikul?ban: szerencs?mre m?k?d?tt a dolog. :) A sok, keserny?s ?tcsokol?d? a friss, ment?s eperrel nagyon j? kombin?ci?, k?l?n cukrot nem is ig?nyel a kr?m.
Hozz?val?k:
A t?szt?hoz:
5 toj?sb?l kaka?s pisk?ta, vagyis
5 toj?s
5 ev?kan?l cukor
4 ev?kan?l liszt
1 ev?kan?l holland kaka?por
A kr?mhez:
4 dl habtejsz?n
30 dkg ?tcsokol?d? (50%+ kaka?tartalm?)
1 f?l csipet s?
1-2 csomag habfix?l?
30 dkg eper
8-10 friss mentalev?l
A d?sz?t?shez:
1 toj?sfeh?rje
1 ev?kan?l kem?ny?t?
7-10 dkg porcukor
Az alapok:
A pisk?t?t ?rdemes egy-k?t nappal el?re megs?tni, majd h?rom, nagyon v?kony lapra v?gni. El?z? nap, vagy a t?lal?s reggel?n 2 deciliter habtejsz?nt felforr?s?tunk, majd a t?zr?l lev?ve belet?rdelj?k a 30 dekagramm csokol?d?t, ha ig?nyelj?k, akkor itt hozz?adjuk a cukrot ?s a picike s?t is. Megv?rjuk, am?g sz?pen felolvad a tejsz?nben, majd kih?tj?k. Az epret felszeletelj?k ?s az ?sszemorzsolt mentalevelekkel egy t?lba r?tegezz?k ?s ezt is beh?tj?k.
A bet?lt?s technik?ja:
Ha a s?r? csokol?d?kr?m kih?lt, verj?k habb? a marad?k tejsz?nt a habfix?l?val. A felvert tejsz?nhabba ?vatosan belekeverj?k a csokol?d?kr?m fel?t. A marad?k s?r? kr?mb?l n?h?ny ev?kan?lnyit habzs?kba t?lt?nk ?s az alulra ?s bel?lre sz?nt pisk?talapok sz?l?re h?zunk vele k?rbe egy cs?kot. (Figyelem! Mindig az a pisk?talap ker?lj?n a torta tetej?re, ami eredetileg a pisk?ta alja volt: ez tuti biztosan egyenes lesz :) ) Ez majd megtartja a bels? kr?met, de ha a lapok ?sszerak?sakor ki is nyom?dna egy kev?s kr?m, az pont ugyanolyan lesz, mint amivel a tort?t majd bevonjuk.
A most m?r keretezett pisk?talapra halmozzuk r? a tejsz?nhabos kr?m fel?t, r?moljuk r? az eper fel?t, majd helyezz?k r? a k?vetkez?, keretezett lapunkat ?s ism?telj?k meg. Amikor egy-egy lap r?ker?l egy t?ny?rral, vagy a kez?nkkel egyenletesen fentr?l megnyomva lap?tsuk ?ssze egy kicsit: ?gy nem marad bent felesleges leveg?, a kr?m egyenletesen t?lti majd ki a rendelkez?s?re ?ll? helyet, ?s ha m?gis kicsit ferd?lne a torta m?g n?h?ny extra eperszem bedug?s?val ki tudjuk egyenes?teni a lapokat ;)
A bevon?s:
Ha bet?lt?tt?k a tort?t, ker?lj?n vissza a h?t?be, hogy teljesen ?th?lhessen. (Mivel minden r?sz?t el?re beh?t?tt?k, ez nem fog t?l sok?ig tartani.) H?ts?k vissza a bevon?sra sz?nt, marad?k, s?r? kr?met is, de ?vatosan: ebbe annyi csokol?d? ker?lt, hogy k?kem?nyre dermedhet. Akkor dolgozzunk vele, amikor m?g kr?mesen kenhet?! A bevon? kr?met habver?vel kicsit felhabos?thatjuk, majd bevonjuk vele a tort?t. Ut?na megint csak visszaker?l a h?t?be, ahol a s?r? csokibevonat t?nyleg kem?nyre dermedhet rajta.
A d?sz?t?s:
Erre a kem?ny bevonatra egy t? seg?ts?g?vel k?nnyen felkarcolhatjuk a d?sz?t?st.
A toj?sfeh?rj?b?l kem?ny habot ver?nk, majd szint?n a habver?vel hozz?adjuk a kem?ny?t?t ?s a cukrot. ?rdemes olyan ed?nyben k?sz?teni, amivel odatarthatjuk a t?zhely f?l?, egy kicsit ?tmeleg?teni, ?gy biztosan k?nnyebben felold?dik benne a hozz?adott cukor.
A habzs?kra 1-2 millim?teres kimenet? kinyom?fejet tesz?nk, vagy egy vastagabb nejlonzacsk?ba t?ltj?k ?s (!)ut?na(! :D) kilyukasztjuk a zacsk? egyik sark?t egy t?vel. Ezzel ?r?k?zzuk fel a d?sz?t?st a tetej?re.
J?l siker?lt a l?nyb?cs?! S?t, az?ta megvolt az esk?v? is: gy?ny?r?ek, j? kedv?ek voltak, minden remek?l siker?lt! (?n meg b?gtem, mint a z?pores? ;) ) Sok boldogs?got m?g egyszer Zsuzsi ?s Tibi! :)))