Torta hétfõ délután
sponsored links
Van az úgy, hogy egy zsúfolt munkanap közben az ember lánya sürgetõ szükségét érzi, hogy tortát süssön?
Van :)
Virágkoszorút formázó szilikon formában vaníliás piskótát sütöttem.
Tejszínbõl és sok-sok fehércsokiból ganachet készítettem, amikor kihûlt, keményre vert tejszínhabba forgattam.
A kihûlt piskótát elfeleztem, megtöltöttem a fehércsokis-tejszínhabos krémmel.
Némi félretett krémet kevéske ételfestékkel rendre megszíneztem és habzsákba töltve kifestettem a tortát, piros masni, színes virágok, zöld levélkék.
Torta kész, hûtõben csücsült egy keveset, amíg a gyerekekkel hazaértünk iskolából, oviból.
Pompás uzsonna volt, s bár úgy számoltam, hogy másnap délutánra is marad egy-egy szelet az aprónépnek, reggelire elkunyerálták a megmaradtat. :)
A torta tetején a körvonalak, a színezés maga valószínûleg szebb lett volna, ha nem munka közben, idõtõl szorítva készítem. Legközelebb több idõt szánok rá, nem mintha bármi szó érte volna a ház elejét :) A hétfõ délutáni tortánk gyorsan elillant.
Piskóta fehércsokis-tejszínhabos krémmel
hozzávalók - tészta
3 tojás
15 dkg porcukor + 6 dkg porcukor
26,5 dkg átszitált liszt
1,15 dl tej
1,15 dl olaj
1 kk vanília kivonat
9 gr sütõpor (3/4 zacskónyi)
hozzávalók - krém
2 dl + 2 dl tejszín
30 dkg fehércsokoládé
1 cs habfix
ételfesték, színes szórócukor
A ganachet készítem elõször.
Ehhez melegedni teszek 2 dl tejszínt, közben apróra vágom a fehércsokit. Amikor a tejszín szinte forr, lehúzom a tûzrõl, beleszórom a csoki felét, simára keverem, majd hozzáadom a maradék csokit is és ezzel is teljesen simára keverem. Mivel szorított az idõ, hideg vízbe állítottam a ganachel teli edénykét és idõnként kavartam egyet rajta.
A lert 170 fokra állítom (légkeveréses).
A tésztához kettéválasztom a tojásokat, a sárgáját a tejjel, olajjal, vanília kivonattal és 15 dkg porcukorral összeöntöm.
A tojásfehérjéket picit felverem, majd beleszórom a 6 dkg porcukrot és kemény habbá dolgozom.
A lisztet és a sütõport átszitálom, kanalanként a kissé összeforgatott tojássárga-tej-olaj-cukor keverékhez adom, minden kanálnyi lisztet alaposan eldolgozok. A végén néhány percig a kézimixer legnagyobb fokozatán keverem a tésztát, szépen világosodik, levegõsödik.
Fakanálra váltok és három részben a sárga tésztához forgatom a kemény tojásfehérje habot. Középrõl kifele, forgatva keverem, hogy a hab minnél kevésbé törjön össze, de alaposan el tudjam dolgozni a sárga tésztával.
A szilikonformát tepsire állítom, formaleválasztóval kifújom, majd belekanalazom a már most illatos tésztát. A szilikonformát kicsit megmozgatom, illetve a tepsit alólról megütögetem, hogy a tészta mindenütt szépen kitöltse a sütõformát.
Forró sütõbe teszem, nagyjából 30 percig sül, de biztos, ami biztos alapon, kivétel elõtt egy vékony dróttal megszúrkálom (tûpróba). Én jobban szeretem egy, erre a célra rendszeresített, vékony dróttal tûpróbázni a tésztát, mint villával böködni, a drót kisebb lyukat hagy maga után.
Az aranybarnára sült tésztát formástól rácsra teszem, majd nagyjából negyedóra hûlés után megfordítom (tészta a rácson, forma felül) és határozott, de óvatos mozdulatokkal leemelem a szilikon formát.
A sütõformát teljesen kitöltõ tészta (ezért kell alólról kicsit meglapogatni a tepsit) szépen megtartotta a virágkoszorú formát.
Egy sûrû hálóval (pl. szúnyogháló) letakarom és teljes kihûlésig békén hagyom.
Közben a ganache kihûlt, állagra sûrûbb, mint melegen volt.
Hogy befejezzem a krémet, 2 dl hideg tejszínbõl és a habfixbõl kemény tejszínhabot verek, majd beleforgatom a hideg fehércsoki ganacheba. Hûtõbe teszem.
A szintén kihûlt piskótát félbe vágom, alsó felét tálaló tálcára teszem.
Az alaposan lehûtött krémbõl négy evõkanálnyit félreteszek (vissza a hûtõbe), a többi háromnegyedét a piskótára kenem, ráborítom a felsõ tésztalapot (a torta tetejét), kicsit lenyomkodom, majd a torta oldalát is bevonom a megmaradt negyedrész krémmel.
A félretett csokis-tejszínhabos krémet kis adagokban megszínezem és kifestem vele a szilikonforma adta masnis virágkoszorút.
A kész tortát, bármily csábító is, nem szelem meg azonnal, de hûtõbe teszem, s akkor tálalom, mikor a család apraja-nagyja itthon van már :)
Jó étvágyat !