Torta de répa
sponsored links
avagy Karottenkuchen, ahogy a szegény német mondja. Sokan, sokféleképpen ûztek már gúnyt a német nyelv kissé katonás hangvételébõl, de én mindig a védelmembe vettem második, választott nyelvemet. Mert igenis, ki lehet könnyedén, szépen is ejteni azt a szót, hogy Schmetterling (=pillangó), anélkül, hogy leüvöltenénk vele partnerünk fejét. De idõrõl-idõre beleszaladok olyan szavakba, ahol elfogynak a mentségek, amikkel szemben védtelen vagyok. Ilyen a répatorta is, amit németül kiejtve legalább 3-szor rándul ökölbe az álkapcsom, hogy fejelném le rögtön az elsõ szembejövõ ajtófélfát. Karottenkuchen! ? kiáltom és már látom, ahogy a barikádokon állva harcolok a rendszer ellen. Forradalmat lehet csinálni, szobrokat (vagy éppen kordonokat) lehet ledönteni ilyen csatakiáltásokkal. ?Karottenkuchen! utánam testvéreim, végezzük be, amit a Sors rendelt nekünk!? ? No de, térjünk vissza a konyhába, ahol is életem legjobb répatortáját sikerült összedobnom minap. Felesleges minden szó és ajánlás: egy 26 centi átmérõjû majd másfél kilós tortát két nap alatt sikerült megennünk, kb. hárman. A recept a desszert.eu-s Varga Gábor cukrásztól van, persze apró módosításokkal. Mert hát egy blogger már csak ilyen pofátlan: lenyúl egy receptet és kedvére módosítgat rajta. Unverschämt!
A színe a teljes kiõrlésû liszt és a barnacukor miatt sötétebb egy szokásos piskótatésztánál.
Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:
40 deka reszelt répa
28 deka barna cukor (lehet fele méz is)
20 deka vaj (nálam 16 deka vaj mellett volt 4 deka mogyoróvaj is)
4 db nagyobb tojás
20 deka liszt (fele búzaliszt, fele teljes kiõrlésû tönkölybúza)
10 deka darált dió + 8 deka durvább darabokra törve
fél tábla (5 deka) étcsoki
1 zacskó sütõpor (12 gramm)
1 tk õrölt fahéj + fél kk só
A mázhoz: 20 deka mascarpone, 2 ek méz, ? citrom leve
pucoljunk meg és reszeljünk le 40 deka répát. Figyelem, reszelve legyen 40 deka, okés?
Keverjük simára a cukrot (mézet) az olvasztott vajjal, elég kézi habverõvel. Majd adjuk hozzá a tojásokat.
A dió egyik részét daráljuk le, a másik felét csak vágjuk késsel durvább darabokra.
Egy tálban keverjük össze a kimért lisztet + diót + sütõport + sót + fahéjat + répát.
Most keverjük hozzá a száraz hozzávalókhoz a barna cukros vajas-tojásos masszát és jól keverjük el az egészet
Majd ebbe szórjuk a fél tábla, késsel apró darabokra vágott étcsokit.
Végül az egészet egy elõre kivajazott és liszttel finoman kiszórt, 26 cm-es (klasszikus) tortaformába kanalazzuk
160 fokra elõremelegített sütõben, légkeverésre állítva kb. 60 perc alatt készül el a klassisches Karottenkuchen, amit persze tûpróbával ellenõrizhetünk.
Ha már langyosra hûlt, a tetejére kenjünk az üdítõen friss és csak enyhén édes mascarponét, majd az egészet visszatesszük a hûtõbe tovább hûlni. Akárcsak a brownie, ez is másnapra lesz a legfinomabb. Kár, hogy ilyen a világon nincs: hogy az ember megsüssön egy sütit, a légkeverés miatt az egész konyhát süti illat járja át, majd ne együnk belõle egy napig. Was soll das denn?
Guten Appetit!
A színe a teljes kiõrlésû liszt és a barnacukor miatt sötétebb egy szokásos piskótatésztánál.
Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:
40 deka reszelt répa
28 deka barna cukor (lehet fele méz is)
20 deka vaj (nálam 16 deka vaj mellett volt 4 deka mogyoróvaj is)
4 db nagyobb tojás
20 deka liszt (fele búzaliszt, fele teljes kiõrlésû tönkölybúza)
10 deka darált dió + 8 deka durvább darabokra törve
fél tábla (5 deka) étcsoki
1 zacskó sütõpor (12 gramm)
1 tk õrölt fahéj + fél kk só
A mázhoz: 20 deka mascarpone, 2 ek méz, ? citrom leve
pucoljunk meg és reszeljünk le 40 deka répát. Figyelem, reszelve legyen 40 deka, okés?
Keverjük simára a cukrot (mézet) az olvasztott vajjal, elég kézi habverõvel. Majd adjuk hozzá a tojásokat.
A dió egyik részét daráljuk le, a másik felét csak vágjuk késsel durvább darabokra.
Egy tálban keverjük össze a kimért lisztet + diót + sütõport + sót + fahéjat + répát.
Most keverjük hozzá a száraz hozzávalókhoz a barna cukros vajas-tojásos masszát és jól keverjük el az egészet
Majd ebbe szórjuk a fél tábla, késsel apró darabokra vágott étcsokit.
Végül az egészet egy elõre kivajazott és liszttel finoman kiszórt, 26 cm-es (klasszikus) tortaformába kanalazzuk
160 fokra elõremelegített sütõben, légkeverésre állítva kb. 60 perc alatt készül el a klassisches Karottenkuchen, amit persze tûpróbával ellenõrizhetünk.
Ha már langyosra hûlt, a tetejére kenjünk az üdítõen friss és csak enyhén édes mascarponét, majd az egészet visszatesszük a hûtõbe tovább hûlni. Akárcsak a brownie, ez is másnapra lesz a legfinomabb. Kár, hogy ilyen a világon nincs: hogy az ember megsüssön egy sütit, a légkeverés miatt az egész konyhát süti illat járja át, majd ne együnk belõle egy napig. Was soll das denn?
Guten Appetit!