Torta Barozzi...nem csak Valentin Napra

2014-02-13

sponsored links

Nyakunkon a Valentin Nap. Lehet szeretni, lehet küzdeni ellene, de talán a legjobb elfogadni tényként, a szerelmesek ünnepe visszafordíthatatlanul beékelõdött az ünnepi programfüzetünkbe. 
Felmerül a kérdés, mi is lehetne a leginkább megfelelõ étel erre az eseményre. Nagyjából az nem vitás, hogy édesség legyen. De milyen? Legyen a színe piros, ami a szerelmet jelképezi? Tartalmazzon afrodiziákumot, mint például a fahéj, hogy a csábítás teljese legyen - ha még az elmúlt idõszakban nem vált azzá -? Vagy milyen legyen? Én idén a csokoládéra esküszöm egyrészt. Másik oldalon pedig, egyre jobban hódító útjára indul a kávé felhasználása az ételekbe, leginkább az édességekbe. Ok, legyen benne akkor kávé is. Így született meg az ötlet, legyen Torta Barozzi. 

TORTA BAROZZI...NEM CSAK VALENTIN NAPRA
Mint az olaszoknál általában mindennek, a "fekete tortának" is története van, ami a XIX. század végére vezethetõ vissza. Emiglia Romagna, Vignola városában élt Eugenio Gollini, aki elõször készítette el a tortát. Akkora sikernek örvendett, hogy közel s távolról érkeztek a kóstolók, s próbálták kitalálni, mi lehet ebben a tortában, amitõl ennyire finom. 1907-ben a város híres építésze, Jacopo Barozzi megkérte a cukrászmestert, készítse el neki híres tortáját, ami akkor még "il Vignola" névre hallgatott. Gollini annyira megtisztelõnek érezte a felkérést, hogy azonnal át is keresztelte a tortát "Pasta Barozzi"-ra, ami az utána következõ évek folyamán szépen "Torta Barozzi"-vá változott. 1948-ban a cukrászmester unokája, akit szintén Eugenio Gollinak hívtak, levédette a torta nevét, s titkosította az addig is titkos receptet. Így tehát, hogy melyik lehet az igazi Torta Barozzi recept, azt a mai napig nem tudja senki. A hozzávalók éppúgy közszájon forognak, mint az elkészítés menete. Egy dolog viszont egészen biztos, mindenki tesz bele kávézaccot - nem tévedés, zaccot, és nem õrölt kávét -, s ebben az összetevõben vélik felfedezni a torta titkát is. Rengeteg változatával lehet találkozni Olaszországban, de valahogy mindegyik ízvilága erõsen hasonló. Így tehát vélhetõen az én receptem sem áll messze a valóságtól. 


Hozzávalók - egy kisebb tortaformához - 
Torta
- 8 dkg õrölt mandula
- 80 gr cukor
- 80 gr vaj
- 2 db. tojás
- 13 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
- 1,5 ek. konyak - sok receptben rum van, de én jobban szeretem a konyakot, ám természetesen rummal is elkészíthetõ -
- 20 gr kávézacc
- 1 csipet só
- 1 szerelmes gondolat

Öntet
- 1 db. tojás sárgája
- 1 ek. cukor
- 1 dl tej
- 1-2 késhegynyi õrölt szerecsendió vagy fahéj
- 1 kk. vanília eszencia
- 1 ek. erõs kávé (ide már a lefõtt kávélé kell)
- 0,5 ek. kukoricakeményítõ

Elkészítés
Torta
A sütõt 170 fokra melegítjük elõ. Az étcsokoládét a vajjal vízgõz felett felolvasztjuk, majd félre tesszük kihûlni. Ez idõ alatt a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjébõl a sóval kemény habot verünk, a sárgáját pedig a cukorral habosra keverjük. A sárgájához ezután hozzáadjuk az õrölt mandulát, majd a kávézaccot, konyakot, a kihûlt csokoládét, a szerelmes gondolatot és alaposan elkeverjük. Végül, óvatosan belekeverjük a tojáshabot. A kis tortaformát kikenjük vajjal és sütõpapírt teszünk bele, hogy a torta széle is töredezett legyen amikor kisült. Beleöntjük a masszát a formába, és 30 perc alatt készre sütjük. Várjuk meg amíg kihûl és csak utána vegyük ki a formából, mert nagyon könnyen törik, hiszen a belseje nem lesz szilárd teljesen. A hûlési idõ alatt szépen betöredezik a teteje is. 

Öntet
Nem feltétlen kell öntetet készíteni a tetejére, elég porcukorral megszórni a szeleteket, de nekem nagyon ízlett ezzel az öntettel, aminek nagyon egyszerû az elkészítése. Minden hozzávalót összekeverünk, s pár perc alatt sûrûre fõzzük. 

Itt pedig a tavalyi Valentin Napra készített desszertet:

Folytats a blogon ... rozmaringescsokolade.blogspot.com/201...

sponsored links

Keres?s