Torta Barozzi - A híres és szuper titkos vignolai csokitorta
sponsored links
A "fekete torta", ahogy azt megalkotója elsõ alkalommal elnevezte Olaszország Emilia Romagna tartományában, Modena megyében, Vignola városában (ami ezen kívül még a cseresznye fajtáiról is nagyon híres) született meg Eugenio Gollini kezei között a XIX. század végén. A torta megalkotása után nem sokkal a mester cukrászdát nyitott, ahol aztán szájról-szájra terjedt ennek a különleges csemegének a jóhíre, így egyre távolabbi városokból is érkeztek ínyencek, hogy megkóstolják. 1907-ben a híres helyi építész, Jacopo Barozzi születésének 4. centenáriuma alkalmából "il Vignola" -ból (mint a város szimbóluma) átkeresztelték "Pasta Barozzi"-ra, amibõl késõbb a "Torta Barozzi" név kerekedett ki. A torta szülõatyja unokája/unokaöccse (ezt nem sikerült kiderítenem), akit szintén Eugenio Gollininek hívtak, 1948-ban levédette a torta nevét, és azóta is titok õrzi a receptet. A hozzávalók közszájon forognak, viszont az elkészítés menete és a anyagmennyiségek szuper titkosak. Rengeteg cukrász állítja, hogy az eredeti recept szerint készíti ezt a tortát, sõt nagyon sok helyi családnak meg van a maga, hagyományos "Torta TIPO Barozzi" receptje (TIPO-SZERÛ). Én is egy ilyet készítettem, aminek állítólag a titkos fûszere a kávézacc... ki tudja?
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 150g cukor
- 150g vaj
- 250g magas kakaótartalmú (min. 50%), jó minõségû étcsokoládé ...