Torta Ana és Csaba esküvõjére
sponsored links
Barátok esküvõjére készítettem ezeket a tortákat. A pár kérése az volt, hogy ne legyen túl édes a torta és legyen benne erdei gyümölcs. Ötletként mondtam nekik a nagyon finom répatortámat és a sós karamellt no meg, hogy kakaós vajas piskóta is legyen benne. úgyhogy ebben maradtunk.
Nem volt egyszerû a kivitelezése, mert az esküvõ Szekszárdon volt. Amatõrként, hûtõautó nélkül én bizony nem akartam bevállalni a torta szállítását a melegben. Úgy döntöttem ott a helyszínen kenem meg a tortát: a krémet, sült erdei gyümölcsöket, friss gyümölcsöket és sós karamellt hûtõtáskában vittem. Tortalapokat méretre vágva, elõkészítve. Ez ötletnek jó volt, viszont a valóság ennél bonyolultabb volt :) De végül minden jó, ha a vége jó!
A helyszínen sajnos csak kint kaptam egy asztalt, tehát nyári melegben kellett gyorsan összeraknom a tortát, hogy a krém megtartsa kemény állagát. A pincéreket meg is lepte, hogy ott fogom összerakni (elõttem még egyetlen cukrász sem tette ezt, mondtam nekik én nem vagyok cukrász, csak a pár ajándéka készül :) ) Itthon biztos szebbet tudtam volna kivitelezni, de összességében a körülmények miatt elégedett vagyok vele. Meg hát a legfontosabb, hogy mindenkinek nagyon ízlett a torta. Jólesõ, sõt kicsit zavarba ejtõ olyan dicséretet kapni, hogy élete legfinomabb tortája ez valakinek. Egyik pincér lány azt hitte egyik neves cukrász vagyok, merthogy õ készít ilyen tortákat...bár megjegyzem az ilyen torta ma már divatos. szerintem nincs olyan cukrász, aki legalább egy esküvõre ne készített volna kinézetre ilyet.
No de vissza a tortához. Életemben elõször készült ekkora emeletes torta. Most használtam elõször tortaoszlopokat, amik ugye megtartották a felsõ emeletet. Azok használatát és méretre vágását még kicsit gyakorolnom kell :)
A torta alapvetõen EZ a receptem alapján készült, annyi különbséggel, hogy nem egyszerû kakaós piskóta került bele, hanem EZ a vajas kakaós piskóta. Tehát répatortalap és kakaós vajas piskóta között sós karamell, vaníliás mascarpone krém és sült erdei gyümölcsök, a tetejére meg került még bõven friss gyümölcs.
Az emelet és a különálló kis torta 18-cm-es keretbe készült. Egy torta elkészítéséhez a linken leírt adag elég, illetve a kakaós vajas piskótából fél adag.
A torta alja 26 cm-es tortaformába készült, ahhoz duplázni kell a 18 cm-es adagokat.
Végül visszatérve Ana és Csabához. Szerintem nagyon passzolt bohém stílusukhoz ez a torta. Sok boldogságot nektek még egyszer! ?Felicitaciones por el gran "sí"!
Készült még egy glutén- és cukormentes répatorta is, mert erre érzékeny vendégek is voltak.
Hozzávalók (26 cm-es kapcsos tortaformába):
3 nagy tojás (L-es)
200 g nyírfacukor
2 csipet só200 g õrölt mandula70 g kókuszreszelék120 g dió durvára vágva200 g sárgarépa, apró lukú reszelõn reszelve (2 közepes répa)
150 dkg olvasztott vaj
1 kk. õrölt fahéj
1 kk. õrölt kardamom
A kapcsos tortaforma alját kibélelem sütõpapírral. A sütõt elõmelegítem 160 fokra (légkeveréses). A tojásokat a nyírfacukorral habosra keverem robotgép segítségével. Hozzáadom a sót, õrölt mandulát, kókuszreszeléket, aprított diót, reszelt répát, olvasztott vajat és a fûszereket. Nagyjából 1 óra alatt sül meg, tûvel érdemes ellenõrizni. Másnap lehet a leginkább szeletelni.
Készült rá egy mascarponés vaníliakrém. 200 g mascarponéhoz 1 ek. nyírfa porcukrot adtam, 1/2 vaníliarúd kikapart magjait és 200 ml tejszínt kemény habbá verve. Végig spatulával kell dolgozni. Már a mascarponet a cukorral is azzal keverem össze, illetve szintén spatulával forgatom bele óvatosan a tejszínhabot. Habzsákból kis rózsákat nyomtam a tortára. Került rá friss gyümölcs is.
Recept néhány módosítással innen