Toroskáposzta - Anyukám receptje szerint
sponsored links
Tipikus õsz végi - téli, laktató étel, melyet valószínû mindenki egy kicsit másképp csinál, de a végeredmény ugyanaz: nagyon finom! Nagyobb mennyiségben érdemes elkészíteni, mert kitûnõen fagyasztható. Mi soha semmilyen ételt nem szoktunk fagyasztani (mindent frissen készítve szeretünk elfogyasztani), de a toroskáposzta kivétel. Viszonylag nagy adagot készítünk és családi adagokban lefagyasztjuk.
Gyerekkoromban nem igazán szerettem, mindig csak egy keveset ettem belõle (vagy egyáltalán nem), de néhány éve nagy kedvencemmé vált. Számomra már hozzátartozik a karácsonyvárós idõszakhoz, mert Anyukám mindig az ünnep elõtti hetekben készítette, készíti.
Gyerekkoromban nem igazán szerettem, mindig csak egy keveset ettem belõle (vagy egyáltalán nem), de néhány éve nagy kedvencemmé vált. Számomra már hozzátartozik a karácsonyvárós idõszakhoz, mert Anyukám mindig az ünnep elõtti hetekben készítette, készíti.
Hozzávalók:
3 kg savanyú káposzta
3 kg sertéslapocka
2 közepes fej vöröshagyma
2 nagy gerezd fokhagyma
1 teáskanál õrölt csemege fûszerpaprika
szárított majoránna ízlés szerint
só ízlés szerint
õrölt bors ízlés szerint
A pöttyös kézmûves kerámiák megvásárolhatók a webáruházban az alábbi linken:
www.pottyosotthon.hu
3 kg savanyú káposzta
3 kg sertéslapocka
2 közepes fej vöröshagyma
2 nagy gerezd fokhagyma
1 teáskanál õrölt csemege fûszerpaprika
szárított majoránna ízlés szerint
só ízlés szerint
õrölt bors ízlés szerint
A pöttyös kézmûves kerámiák megvásárolhatók a webáruházban az alábbi linken:
www.pottyosotthon.hu
Elkészítés:
- A savanyú káposztát jól átmossuk, majd feltesszük fõni egy fazékban annyi vízzel, ami ellepi. Amikor felforrt, lassú lángon kb. 1 óráig fõzzük.
- A húst megmossuk, felkockázzuk 2x2 cm-esekre (bár ez ízlésfüggõ, ki mekkorára szereti), majd egy lábasban zsír nélkül feltesszük fõni alacsony lángon. Nem szoktunk rátenni sem zsírt és a késõbbiekben vizet sem, hiszen enged folyamatosan magából annyi vizet és zsírt, hogy az elég.
- Amikor a hús már engedett pici zsírt, akkor beletesszük a megmosott/megtisztított apróra vágott hagymát és belenyomjuk a fokhagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és beletesszük az õrölt piros paprikát is. Néha kevergetve puhára fõzzük a húst közepestõl picit alacsonyabb lángon.
- Ha a hús elkészült, akkor a káposztát leszûrjük és hozzákeverjük a húshoz, jól összekeverjük és 1-2 percig fõzzük még együtt kevergetve, de sokáig már nem!
- Friss kenyérrel fogyasztjuk. Aki szereti, tejföllel is eheti.
- A fennmaradó toroskáposztát kihûtjük és fagyasztható edényekben (vagy akár zacskóban) kis adagokban (amennyi a családnak egyszerre elegendõ) lefagyasztjuk.
Jó étvágyat!