Torockói Somodi kalács

2012-09-21

sponsored links


A somodi kalács Torockó jellegzetes ünnepi süteménye. A karácsony, húsvét, pünkösd elmaradhatatlan kelléke, a XX. század elején pedig az esküvõk egyetlen tésztafélesége volt. Ma is vannak olyan hagyományõrzõ családok, akik minden ünnepre megsütik, és karácsony estéjén friss somodit és bort fogyasztanak. A kalácsot járai agyagedénybe teszik és sütõkemencében sütik. Sütés közben kellemes, fahéjas illat árad szét a konyhában.

Hozzávalók:
a tésztához: 1 kg liszt, 5-6 dl tej, 1 tojás, 1 tojás sárgája, 5 dkg vaj, 2 dkg élesztõ, 1 evõkanál cukor, 1 csapott kávéskanál só;
a töltelékhez: 30 dkg cukor, 15 dkg vaj, 1 evõkanál õrölt fahéj;
a lekenéshez: 1 ...

Folytats a blogon ... aledakonyhaja.blogspot.com/2012/09/to...

sponsored links

Keres?s