Tormás csülökleves
sponsored links
Hozzávalók 4 személyre: 1 füstölt csülök, 1 hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 2 babérlevél, 3 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 2 evõkanál olaj, 1 tojás sárgája, 1 evõkanál mustár, 1 dl tejföl, 1 szál torma, só
Elkészítése:
1. A csülköt jól megmossuk, bõrét lekaparjuk, az esetleges szõrszálakat pedig eltávolítjuk. Hideg vízben fõni tesszük, hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát meg a babérlevelet és lassú tûzõn 2-3 óra alatt megfõzzük.
2. A csülköt a fõzõlevében hagyjuk kihûlni(így ízletesebb lesz a húsa), majd kivesszük és kicsontozzuk. Az egészben maradt nagyobb darabot félretesszük a második fogáshoz, a többit pedig kockára vágjuk.
3. A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk és karikára vágjuk.
4. Az olajat felhevítjük és a zöldségeket megdinszteljük benne.
5. Mikor kész van, felöntjük 1,5 l fõzõlével és addig fõzzük, ameddig a zöldségek megfõnek. Ha szükséges, megsózzuk.
6. A tormát lereszeljük és a felvágott csülökkel együtt betesszük a levesbe, 1-2 percig fõzzük, majd félrehúzzuk a tûzrõl és pihenni hagyjuk.
7. A tojás sárgáját, a mustárt meg a tejfölt összekavarjuk és kevés levessel hõkiegyenlítjük.
8. Állandó kavarás mellett ráöntjük a levesre.