Tormás burgonyafõzelék ropogós kolbászmorzsával 105/2.
sponsored links
Ha férjemen múlna, minden héten ennénk fõzeléket, és lehet igaza is van, hiszen sokfélét lehet készíteni, de nekem valahogy sose fûlik hozzá a fogam, a rántás nálam nagy mumus, viszont most már önmagával sûrítem õket, és így egészen kedveltek lettek számomra is.
Íme egy kicsit extra fõzelék, sokféle íz kavarog benne, igazán izgalmas, próbáljátok ki.
Hozzávalók:
6 dkg vaj
4 gerezd fokhagyma finomra aprítva
1,5 kg burgonya apró kockákra vágva
8-10 dl alaplé vagy víz
só, bors
2 babérlevél
3 dl tejföl
2 ek. ecetes torma
40 dkg kovászos uborka apró kockákra vágva
2 csokor kapor aprítva
1 tk. nádcukor
2 ek. ecet (alma- vagy fehérbor)
kolbászmorzsához:
4-5 szelet rozsos kenyér
3 ek. olaj
15 dkg paprikás kolbász
5 dkg szalonna felkockázva
Elkészítési idõ: 60 perc
Elkészítési idõ: 60 perc
A vajon puhára dinsztelem a fokhagymát, átforgatom rajta a burgonyát, majd felöntöm az alaplével, annyival amennyi ellepi. Sózom, borsozom, hozzáadom a babérlevelet és fedõ alatt negyed óra alatt puhára fõzöm. Egyharmadát és 50 ml fõzõvizet botmixerrel pürésítem, majd ezt a többi krumplihoz adom. Belekeverem a simára kevert tejfölt, a tormát, az uborkát és a kaprot, ezzel már nem fõzöm tovább. Pici cukorral és ecettel igazítom az ízeket, majd langyosan tálalom.
A morzsához apróra kockázom a kenyeret, meglocsolom olajjal és 200°-on 10 perc alatt aranysárgára sütöm. Közben a meghámozott kolbásznak kiolvasztom a zsírját, és ebbe forgatom a kenyérkockákat, tálaláskor a fõzelékre szórom.