Tormás-almás húsgombócleves.
sponsored links
Esik az esõ, és hiába írunk márciust, nyirkos hideg reggelre ébredtünk ma is. (szerencsére legalább a hó nem esik) Ilyenkor nekem bizony nincs kedvem szinte semmihez, bevallom nagyon még a fõzéshez sem. Persze azért enni kell, így aztán ebédre egy egyszerû húsgombóclevest fõztem, egy kis csavarral. A hagyományos levessel ellentétben, a zöldségek mellett került a levesbe még csemege torma és alma is, melyekkel különösen finom ízt kapott. Már csakis az ebédidõt kell kivárni, hogy jó étvággyal kanalazhassuk.
Hozzávalók a húsgombóchoz:
30 dkg darált sertéscomb
1 kisebb vöröshagyma
só
õrölt fekete bors
1 db tojás
A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel nagyon apróra. Ezután adjuk a darált húshoz a tojással együtt, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és gyúrjuk alaposan össze.
Ezután nedves kézzel formázzunk kisebb gombócokat a húsmasszából, majd tegyük félre.
Hozzávalók a leveshez:
2 db alma
1 db paszternák
2 db sárgarépa
1/2 zeller
1 db vöröshagyma
kisebb csokor petrezselyemzöld
2 ek csemege reszelt torma
só
õrölt fehér bors
2 tk ételízesítõ
2 tk kukoricaliszt
2 dkg vaj
1 ek olívaolaj
1-1,5 l víz
A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A zöldségeket szintén pucoljuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Az almát a héjával együtt vágjuk fel kisebb kockákra.
Egy edénybe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket, és pároljuk tovább még pár percig. Ezután szórjuk meg a kukoricaliszttel, pirítsuk pár pillanatig, majd öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a tormát, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítõvel és fõzzük a zöldségeket félpuhára.
Amikor a zöldségek félpuhára fõttek, tegyük a levesbe az elõzõleg elkészített húsgombócokat, és fõzzük tovább.
Amikor a zöldségek és a húsgombóc puhára fõttek, adjuk hozzá a feldarabolt almát, szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemzölddel, és fõzzük még 2-3 percig a levest, arra figyelve nehogy az alma szétfõjön, majd vegyük le a tûzrõl, és tálalásig tartsuk melegen.
Tálaláskor merjük a sûrû levest tányérba, majd úgy kínáljuk.